Cipsuri proteice. Ce?
Budinca proteică. Serios?
Ce urmează? Tort proteic?... Oh, nici nu contează.
Pudra proteică este cel mai bun și mai ieftin produs în care ai putea investi. Vine într-o formă simplă,
astfel încât trebuie să faci cea mai mare parte a muncii pentru a face gustări, dar costul mediu per porție
este de 60-70 de cenți.
Acum, pentru 22-25 de grame de proteină reală, asta e o ofertă bună.
Dar există o cantitate nebună de pudre proteice din care să alegi. Și ne vom dedica restului acestui punct
pentru a te ajuta să îți alegi a ta.
În primul rând, să aruncăm o privire asupra tipurilor de pudre proteice disponibile:
Proteina din zer este o substanță izolată din zer (partea lichidă a laptelui care se separă în timpul
producției de brânză).
Laptele conține, de fapt, două tipuri principale de proteine: caseina (80%) și zer (20%).
Atât proteina din zer, cât și cea de caseină sunt proteine de înaltă calitate, complete, ceea ce înseamnă
că conțin toate cele nouă aminoacizi esențiali. Aminoacizii sunt elementele de bază ale proteinelor, iar
pe cei esențiali trebuie să îi obții din alimentație.
Proteina din zer obișnuia să fie aruncată până când s-a descoperit că este o proteină completă, bogată în
aminoacidul leucină.
Zerul se găsește în porțiunea apoasă a laptelui. Când se produce brânza, părțile grase ale laptelui se
coagulează și zerul se separă de ele ca un produs secundar.
Odată făcută descoperirea, a luat naștere suplimentul de proteine din zer.
Astăzi, acest supliment este cel mai vândut, iar gramele pe care le primești pentru fiecare dolar cheltuit
fac ca investiția să merite pe deplin.
Proteina din zer conține o gamă incredibilă de aminoacizi esențiali, care sunt absorbiți rapid.
Numeroase studii arată că poate ajuta la creșterea forței, câștigarea de masă musculară și pierderea unor
cantități semnificative de grăsime corporală.
Tipuri de proteine din zer:
Principalele tipuri de proteine din zer sunt concentrate, izolate și hidrolizate.
Pot varia în conținutul de proteină, gust, digestibilitate și preț.
Concentrat: Aproximativ 70-80% proteină; conține puțin lactoză (zahăr din lapte) și grăsime și are cel mai
bun gust.
Izolat: 90% proteină sau mai mult; conține mai puțin lactoză și grăsime și lipsește multe dintre
substanțele nutritive benefice găsite în concentratul de proteine din zer.
Hidrolizat: Cunoscut și sub numele de zer hidrolizat, acest tip a fost pre-digerat pentru a fi absorbit mai
rapid. Produce o creștere a nivelului de insulină cu 28-43% mai mare decât izolatul.
Dozaj și efecte secundare:
O doză recomandată frecvent este de 1-2 măsuri (aproximativ 25-50 de grame) pe zi, de obicei, după
antrenamente.
Se recomandă să urmați instrucțiunile de servire de pe ambalaj.
Asemenea zerului, proteina de caseină provine, de asemenea, din lapte. Aceasta reprezintă aproximativ
80% din conținutul total de proteină al laptelui. Celelalte 20% sunt rezervate zerului.
Atât proteina din zer, cât și cea de caseină sunt proteine de înaltă calitate, complete, ceea ce înseamnă
că conțin toți cei nouă aminoacizi esențiali. Aminoacizii sunt elementele de bază ale proteinelor, iar pe
cei esențiali trebuie să îi obții din alimentație.
Probabil ai auzit că caseina este o proteină cu digestie lentă și pe bună dreptate.
Caseina are capacitatea unică de a forma gel și este utilizată ca agent de legare și umplere pentru unele
produse.
Odată ce o consumi, caseina formează un gel în momentul în care ajunge în acidul gastric. Acest lucru
reduce viteza de digestie și permite o utilizare mai constantă și eficientă a aminoacizilor proteinelor.
Proteina din zer este adesea caracterizată ca o proteină cu digestie rapidă, în timp ce caseina este
caracterizată ca o proteină cu digestie lentă.
Corpul tău absoarbe proteina de caseină mai încet decât pe cea din zer.
Așa cum ai bănuit, proteina din ou provine de la... ouă. Este produsă prin separarea gălbenușului și
deshidratarea albușului de ou.
Pe lângă faptul că este o sursă excelentă de proteină, acest supliment conține, de asemenea, vitaminele
și mineralele asociate găsite în albușul de ou. Și pentru că se folosește doar albușul de ou, nu există
grăsimi și doar o cantitate mică de carbohidrați în fiecare porție.
Proteina din ou, la fel ca cea de caseină, are o digestie lentă și oferă aceleași beneficii. Singurul
dezavantaj al acestei proteine este costul. Un borcan mediu de proteină din ou costă mai mult decât atât
caseina, cât și zerul.
De asemenea, unii oameni sunt alergici la ouă, ceea ce este important să ai în vedere.
Și dacă prețul acestui supliment este o problemă, poți să mănânci câteva ouă în fiecare zi.
Boabele de soia pot fi consumate întregi sau transformate în diverse produse, inclusiv tofu, tempeh,
lapte de soia și alte alternative la produse lactate și carne.
Se pot transforma și în pudră proteică din soia.
Pentru vegetarieni, vegani și cei care evită sau au alergie la produsele lactate, proteina din soia servește
adesea ca o sursă importantă a acestui nutrient esențial.
Cu toate acestea, soia este un aliment destul de controversat.
În timp ce unii o consideră un aliment nutritiv puternic, alții o văd ca pe un dușman al sănătății.
Probabil că câteva porții de pudră proteică din soia pe săptămână nu îți vor face rău. Dar dacă consumi
zilnic pudră proteică, amestecă proteina din soia cu alt tip, cum ar fi cea de caseină sau zer.
Proteinele de origine vegetală au primit unele critici din partea comunității de 'broscience', fiind
considerate 'proteine incomplete' care nu pot servi scopului unei recuperări adecvate și creșterii
musculare corecte.
Aceste afirmații nu au o bază reală, și există multe studii care sugerează că proteina de origine vegetală
este la fel de bună ca oricare alta.
Proteina din semințe de cânepă:
Suplimentul de proteină din cânepă este realizat din semințe de cânepă și are numeroase beneficii
pentru sănătate:
- Bogat în acizi grași Omega 3 și Omega 6, cu toate beneficiile asociate.
- O proteină completă, conținând toți cei 20 de aminoacizi, inclusiv cei 9 esențiali pe care corpul nostru
nu îi poate produce.
- Bogat în vitamine precum vitamina A, vitamina B1, vitamina B2 și mai multe. De asemenea, conține
minerale precum calciu, fier, magneziu și altele.
Cantitatea de proteină per porție de pudră proteică din cânepă (o măsură sau 30 de grame) este de
aproximativ 13,5 grame. Cu toate acestea, este încă o alegere excelentă pentru a suplimenta pentru
sănătatea generală și bunăstarea.
Singurul dezavantaj al acestui supliment este prețul. Este puțin mai scump decât media.
Proteina din orez brun:
Pudra proteică din orez brun este ușor de găsit și relativ ieftină.
O porție de un sfert de cană (28 de grame) de pudră proteică din orez brun, fără aromă, are aproximativ
107 calorii și 22 de grame de proteină, în funcție de marcă.
Este săracă în aminoacidul esențial lizina, dar o bună sursă de BCAA-uri pentru a susține construcția
musculară.
De fapt, un studiu preliminar sugerează că pudra proteică din orez brun poate fi la fel de eficientă ca și
cea de proteine din zer în susținerea creșterii musculare atunci când este consumată după
antrenamentul cu greutăți.
Într-un studiu de 8 săptămâni, bărbații tineri care au consumat 48 de grame sau 1,6 uncii de pudră
proteică din orez imediat după antrenamentul cu greutăți de trei ori pe săptămână au avut o creștere cu
12% a grosimii mușchiului biceps, la fel ca bărbații care consumau aceeași cantitate de pudră proteică din
zer.
O problemă cu produsele din orez este potențialul de contaminare cu metalul greu arsenic. Alege o
marcă de pudră proteică din orez care testează nivelurile de arsenic.
Proteina din mazăre:
Pudra proteică din mazăre nu este realizată din mazăre verde dulce, ci din verișorii lor mai bogati în
proteină, mazărea galbenă spartă.
O porție de un sfert de cană (28 de grame) de pudră proteică din mazăre fără aromă furnizează
aproximativ 21 de grame de proteină și 100 de calorii, în funcție de marcă. La fel ca și alte leguminoase,
este săracă în aminoacidul esențial metionina.
Pudra proteică din mazăre este bogată în BCAA-uri pentru a susține construcția musculară. Cercetările
preliminare sugerează că este la fel de eficientă ca și proteina din zer în susținerea creșterii musculare. S-
ar putea să te ajute și să te simți sătul și să îți reduci tensiunea arterială.
În ceea ce privește batoanele proteice, prăjiturile, biscuiții, înghețata, budincile, chipsurile etc., nu le
consumăm și nu ne plac în mod deosebit. Preferăm să folosim pudra proteică și să le facem acasă.
Există multe rețete grozave pentru a face batoane și prăjituri proteice, fă-le acasă.
În ceea ce privește pudrele proteice, iată recomandarea noastră:
Dacă vei folosi doar un singur tip de proteină, recomandăm fie caseina, fie zerul. Cumpără un recipient
mai mic și vezi cum îți prieste. Produsele lactate pot deranja un stomac sensibil și, dacă unul dintre ele
nu îți prieste bine, schimbă.
Dar, dacă preferi să ai multe opțiuni de pudre proteice cu arome diferite, recomandăm să amesteci
caseina sau zerul cu o pudră pe bază de ou sau vegetală, cum ar fi cea din orez, cânepă, soia sau mazăre.
Aminoacidul citrulină câștigă popularitate ca supliment pentru sănătate și performanță la exerciții.
Tipuri de Suplimente cu Citrulină:
Există două forme principale de citrulină în suplimentele alimentare:
L-citrulină: Aceasta se referă pur și simplu la citrulină în sine, fără nimic altceva atașat.
Citrulină malat: Acesta se referă la combinația de citrulină și o altă substanță numită malat, care este
importantă pentru producția de energie.
Acesta este cel mai eficient supliment pe care îl poți lua pentru a îmbunătăți imediat performanța în sala
de sport. Și nu vei suferi de căderea bruscă a energiei care apare de obicei dacă ai lua cafeină.
Citrulina poate crește conținutul de oxigen în mușchi și îmbunătăți performanța la exerciții. Atât
performanța la exerciții de rezistență, cât și la antrenamentul cu greutăți se pot îmbunătăți prin
administrarea de suplimente.
Au fost efectuate multe studii cu privire la eficacitatea acestui produs. Toate sugerează că o doză de
citrulină malată consumată înainte de antrenament crește performanța și activitatea aerobică.
Poți fi curios dacă acest supliment este sigur de luat. Din punct de vedere al cercetărilor, citrulina malată
pare să fie sigură. Atâta timp cât doza este în limita zilnic recomandată (nu mai mult de 8-10 grame).
În unele cazuri, s-a arătat că provoacă disconfort stomacal, dar numai atunci când este luată pe stomacul
gol.
Singurii oameni care ar trebui să evite acest supliment sunt cei care au citrulinemie.
Dozaj:
Trebuie să iei între 6 și 8 grame pentru a simți efectul. Cu 15-30 de minute înainte de antrenament.
L-carnitina este un nutrient și un supliment alimentar.
Joacă un rol crucial în producerea de energie prin transportul acizilor grași în mitocondriile celulelor tale.
Rolul principal al L-carnitinei în corpul tău implică funcția mitocondrială și producția de energie.
Este produsă de organismul tău și este, de asemenea, disponibilă ca supliment.
Poți obține cantități mici de L-carnitină din dieta ta consumând carne și pește.
Cele mai bune surse de L-carnitină sunt:
Vită: 81 mg la 3 uncii (85 de grame)
Porc: 24 mg la 3 uncii (85 de grame)
Pește: 5 mg la 3 uncii (85 de grame)
Pui: 3 mg la 3 uncii (85 de grame)
Lapte: 8 mg la 8 uncii (227 ml)
În mod interesant, sursele alimentare de L-carnitină au o rată mai mare de absorbție decât suplimentele,
Am ajuns la concluzia că singură nu contribuie prea mult la pierderea grăsimilor.
Dar ajută la îmbunătățirea performanței și de aceea poate fi un supliment eficient înainte de
antrenament.
Dozaj:
O doză de 2-4 grame înainte de antrenament poate crește performanța.
Până la 2.000 mg (2 grame) pe zi par să fie sigure și eficiente pe termen lung.
De fapt, acest stimulent natural este unul dintre cele mai utilizate ingrediente din lume.
Cofeina este un stimulent natural găsit cel mai frecvent în plantele de ceai, cafea și cacao.
Funcționează prin stimularea creierului și a sistemului nervos central, ajutându-te să rămâi treaz și să
previi instalarea oboselii.
Principalul efect al cofeinei este asupra creierului. Stimulează creierul blocând efectele
neurotransmițătorului adenosină.
Consumul de cantități mici de cofeină cu aproximativ o oră înainte de exercițiu probabil că îmbunătățește
performanța la antrenamente.
Nu doar că cofeina este o substanță care poate accelera pierderea grăsimilor, dar este și un bun
stimulent de luat înainte de antrenament. Am aflat că ajută și la îmbunătățirea vigilenței și a
performanței.
Avem câteva avertismente cu privire la cofeină:
1) Organismul tău dezvoltă o toleranță față de cofeină în timp și o face mai puțin eficientă. De aceea, este
important să faci pauze de la cofeină la fiecare 4-6 săptămâni pentru o săptămână sau două.
2) Administrarea unei doze de cofeină mai târziu în zi poate face dificilă adormirea și menținerea
somnului. De aceea, nu recomandăm să o iei înainte de antrenament dacă te antrenezi în după-amiaza
sau seara. Redu consumul cu cel puțin 8 ore înainte de culcare pentru a evita insomniile.
Doze:
Atât Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (USDA), cât și Autoritatea Europeană pentru
Siguranța Alimentară (EFSA) consideră o doză zilnică de 400 mg de cofeină ca fiind sigură. Aceasta
echivalează cu 2-4 căni de cafea pe zi.
Beta-alanina este ultimul supliment care poate fi inclus într-un shake pre-antrenament. Cu toate acestea,
eficacitatea sa depinde de stilul tău de antrenament.
Beta-alanina este un aminoacid neesențial. Corpul tău îl folosește pentru a produce carnosină, care ajută
la îmbunătățirea performanței la exerciții.
Suplimentele cu beta-alanină cresc nivelul de carnosină, reducând aciditatea din mușchii tăi în timpul
exercițiilor de intensitate mare. Acest lucru reduce oboseala generală.
Studiile arată că beta-alanina ajută la creșterea timpului tău până la epuizare (TTE).
Altfel spus, te ajută să faci exerciții pentru perioade mai lungi de timp. Un studiu la cicliști a arătat că
patru săptămâni de suplimente au crescut munca totală efectuată cu 13%, crescând cu încă 3,2% după
10 săptămâni.
Similar, 20 de bărbați într-un test de ciclism comparabil au crescut timpul până la epuizare cu 13-14%
după patru săptămâni de suplimente cu beta-alanină.
Beta-alanina este cel mai eficient în exerciții care durează de la unu la câteva minute.
Poate ajuta la reducerea oboselii, în timp ce crește capacitatea de exercițiu și rezistența musculară.
Beta-alanina poate fi obținută din alimente bogate în carnosină, cum ar fi carne, pui și pește.
Recomandări privind dozajul:
De obicei, se recomandă consumul zilnic de 2-5 grame de beta-alanină.
Luarea acestuia cu o masă poate fi chiar mai eficientă.
Dintre cele 4 ingrediente pe care le-am analizat, doar 2 sunt eficiente și merită investiția - citrulina malat
și carnitina. Celelalte două, beta-alanina și cofeina, sunt circumstanțiale.
Ar trebui să eviți cofeina în a doua jumătate a zilei, deoarece poate afecta somnul.
Iar beta-alanina nu va fi eficientă decât dacă seturile tale depășesc 60 de secunde în durată.
Deoarece majoritatea suplimentelor pre-antrenament includ ingrediente de care nu ai nevoie sau care
pot afecta negativ somnul, nu le consider o opțiune viabilă.
Dacă ai găsit un supliment pre-antrenament care funcționează pentru tine, nu îți afectează somnul și se
încadrează în bugetul tău, atunci ești norocos.
Dar, pentru restul nostru, avem o altă alternativă:
Combinați 2 până la 4 dintre ingredientele (citrulina malat, beta-alanina sau cofeina) de mai sus, în
funcție de cele care vi se par potrivite. Adăugați un agent de aromatizare pentru a masca gustul neplăcut
al ingredientelor brute și luați înainte de fiecare antrenament.
Recomandăm ceva acrișor, precum lămâie, pentru a masca gustul amar al citrulinei malat.
Nu numai că veți ști exact ce luați, dar veți cheltui mult mai puțin și veți primi doar ceea ce aveți nevoie și
doriți.
În afara proteinelor, arzătoarele de grăsimi sunt cele mai vândute suplimente de pe piață. Cu statisticile
alarmante privind obezitatea, apelul seducător al acestor 'suplimente magice trimise din cer' este
tentant.
Un arzător de grăsimi nu este un produs care te va ajuta să arzi grăsime, chiar dacă nutriția și
antrenamentul tău sunt slabe. Nimic nu poate compensa o dietă proastă.
Pierderea în greutate se reduce la echilibrul energetic și la capacitatea de a-ți menține bine masa
musculară.
Acum, ceea ce face majoritatea arzătoarelor de grăsimi eronate și complet amuzante sunt afirmațiile
făcute de producătorii lor:
• Creșterea ratei de oxidare a grăsimilor;
• Inducerea termogenezei;
• Manipularea enzimelor care controlează pierderea și acumularea de grăsime;
• Îmbunătățirea partiționării nutrienților:
Toate acestea sunt aspecte importante ale pierderii eficiente de grăsime. Dar vom merge aici pe un teren
nesigur și vom spune că aceasta este mai mult o încercare de a te convinge să cumperi ideea unui arzător
de grăsimi.
Faptul că un astfel de supliment poate atinge cu adevărat aceste afirmații este fie o adevăr științific pe
jumătate, fie neinvestigat.
Un bun arzător de grăsimi are trei obiective principale:
• Crește rata metabolică bazală (RMB) într-o măsură.
• Scade pofta de mâncare și dorințele.
• Crește senzația de sațietate și de bine.
Majoritatea ingredientelor găsite în arzătoarele de grăsimi de pe piață sunt ineficiente în aceste privințe.
Hai să aruncăm o privire la câteva dintre cele mai comune
Carnitina este sintetizată în organism din aminoacizii lizină și metionină. Molecula este implicată în
metabolismul acizilor grași.
Puteți găsi carnitină în multe alimente. Carnea roșie, cum ar fi cea de vită, sunt cele mai bune opțiuni de
adăugat în dietă. Peștele și laptele sunt, de asemenea, surse bune.
În esență, carnitina transportă lanțurile de acizi grași în matricea mitocondrială. Astfel, permite celulelor
să descompună grăsimile și să obțină energie din rezervele de grăsime.
Carnitina a fost, de asemenea, arătată că crește rezistența la sportivii care au luat o doză de 3 sau 4
grame înainte de alergare.
În plus, am găsit aproximativ o duzină de studii despre efectul carnitinei asupra pierderii în greutate și
compoziției corporale. Din păcate, toate erau fie prost realizate, fie nu au arătat niciun beneficiu
semnificativ al luării carnitinei pentru accelerarea pierderii în greutate.
Din ce am cercetat, am ajuns la concluzia că carnitina nu pare să aibă un impact semnificativ asupra
pierderii în greutate.
Cu toate acestea, poate fi utilă pentru a stimula nivelurile de energie și pentru a ajuta la depășirea
antrenamentelor dificile.
CONCLUZIE: Deoarece carnitina acționează mai degrabă ca un stimulent decât ca un termogenic, luarea
sa pentru pierderea în greutate nu este ideală.
Dozaj:
O doză de 2-4 grame înainte de antrenament poate crește performanța.
Până la 2.000 mg (2 grame) pe zi par să fie sigure și eficiente pe termen lung.
Cafeina este o substanță bine cunoscută și presupun că bei cafea.
Cafeina poate ajuta la accelerarea pierderii de grăsime prin creșterea cheltuielilor zilnice de energie ale
organismului tău.
Deoarece pierderea în greutate se reduce la a fi într-un deficit caloric, cafeina poate ajuta să te asiguri că
te afli într-unul.
Cafeina s-a dovedit utilă și prin:
• creșterea nivelului de atenție și energie
• scăderea apetitului
• îmbunătățirea memoriei
• furnizarea de antioxidanți organismului
Din ceea ce știm despre cafeină, pare a fi o substanță eficientă și echilibrată de luat.
Dar, ține minte că organismul poate deveni obișnuit cu cafeina în timp și să dezvolte o toleranță.
De aceea, recomand să faci pauze de la cafeină pentru o săptămână sau două la fiecare câteva luni.
În plus, cafeina poate fi și dăunătoare dacă depășești limita zilnică recomandată.
CONCLUZIE: Cafeina este o substanță excelentă pentru arderea grăsimilor și poate fi eficientă când doza
este corectă.
Doze:
Atât Departamentul de Agricultură al Statelor Unite (USDA), cât și Autoritatea Europeană pentru
Siguranța Alimentară (EFSA) consideră o doză zilnică de 400 mg de cafeină ca fiind sigură. Aceasta
echivalează cu 2-4 căni de cafea pe zi
Garcinia gummi-gutta, cunoscută în mod obișnuit sub numele de garcinia cambogia, este un fruct mic în
formă de dovleac originar din Indonezia. Coaja acestui fruct are un gust acru și este folosită atât în
aplicații culinare, cât și medicinale.
De ce se folosește garcinia cambogia ca supliment pentru pierderea în greutate?
Garcinia cambogia conține compuși care au demonstrat efecte anti-obezitate. Cel mai bine cunoscut
dintre aceștia este acidul hidroxicitric (HCA).
HCA este principala acid organic în garcinia cambogia, și unele cercetări au sugerat că acesta poate
reduce greutatea corporală și aportul alimentar, precum și să crească numărul de calorii arse.
Dar, în ciuda acestor afirmații și a entuziasmului, Garcinia Cambogia a eșuat să-și demonstreze
eficacitatea. Rezultatele sale au fost puse sub semnul întrebării în cercetările recente.
Bazat pe revizuirile cercetărilor, nu este clar dacă suplimentele de garcinia cambogia și HCA promovează
pierderea în greutate. Prin urmare, aceste suplimente nu pot fi recomandate cu certitudine.
Un tip de portocală numită portocal amar conține compusul sinefrină.
Sinefrina este legată de efedrină, care obișnuia să fie un ingredient popular în diverse formulări de
pastile pentru pierderea în greutate.
Cu toate acestea, efedrina a fost ulterior interzisă ca ingredient pentru pierderea în greutate de către
FDA din cauza efectelor secundare grave.
Cum funcționează: Sinefrina împărtășește mecanisme similare cu efedrina, dar este mai puțin potentă.
Poate reduce pofta de mâncare și crește semnificativ arderea grăsimilor.
Eficacitate: Foarte puține studii au fost efectuate asupra sinefrinei, dar efedrina a demonstrat că
provoacă o pierdere semnificativă în greutate pe termen scurt în multe studii.
Efecte secundare: La fel ca efedrina, sinefrina poate avea efecte secundare grave legate de inimă. De
asemenea, poate fi și dependentă.
CONCLUZIE:
Se pare că, în afară de micul impuls în RMB, sinefrina nu este compusul arzător de grăsimi pe care unii îl
pretind a fi. Este un supliment ineficient de luat singur sau într-un arzător de grăsimi.
Forskolin este un compus activ găsit în rădăcinile coleusului indian (Coleus forskohlii), o plantă tropicală
înrudită cu menta.
De secole, această plantă a fost folosită în medicina tradițională pe bază de plante pentru tratarea
diverselor afecțiuni și boli.
Cercetările științifice moderne au arătat acum că unele dintre aceste beneficii pentru sănătate pot fi
adevărate, sau cel puțin plauzibile.
În industria fitnessului, forskolinul este un ingredient în suplimentele arzătoare de grăsimi.
Multe studii au investigat efectele forskolinului asupra metabolismului grăsimilor.
Majoritatea acestora sunt experimente în tuburi de testare sau studii pe animale, astfel încât rezultatele
pot să nu se aplice oamenilor.
Până acum, doar două studii mici au investigat efectele forskolinului asupra pierderii în greutate la
oameni.
Ambele au fost studii controlate randomizate, standardul de aur al cercetării științifice la oameni.
Cel mai mare studiu a recrutat 30 de bărbați supraponderali și obezi, care au fost apoi repartizați
aleatoriu în două grupuri:
Grupul forskolin: 15 bărbați au primit un supliment cu 250 mg de extract de Coleus forskohlii (10%
forskolin) de două ori pe zi timp de 12 săptămâni.
Grupul placebo: 15 bărbați au luat aceeași cantitate de pastile placebo.
Comparativ cu grupul placebo, bărbații care au luat forskolin au pierdut semnificativ mai multă grăsime,
dar greutatea totală a corpului nu s-a schimbat.
CONCLUZIE:
Avem nevoie de mai multe studii pentru a examina forskolinul înainte de a-l numi un "arzător de
grăsimi". Bazat pe dovezi, este clar că forskolinul nu determină pierderea în greutate. În acest moment,
dovezi sunt prea limitate pentru a trage concluzii semnificative
Yohimbe este un supliment alimentar popular făcut din coaja unui copac african peren.
Este folosit în mod obișnuit pentru tratarea disfuncției erectile. De asemenea, a devenit o tendință în
creștere printre culturisti pentru a ajuta la pierderea în greutate.
Unele studii au constatat că administrarea de yohimbine a condus la o pierdere mai mare în greutate și
scăderi ale grăsimii corporale. Cu toate acestea, alte studii nu au găsit niciun efect.
Este nevoie de mai multă cercetare pentru a evalua dacă yohimbe este un supliment eficient pentru
pierderea în greutate.
Studiile asupra pierderii în greutate și a compoziției corporale par să ofere rezultate mixte.
Dacă decideți să luați suplimente cu yohimbe, cumpărați-le de la o companie de încredere. Asigurați-vă
că produsul a fost testat pentru calitate și siguranță și indică clar câtă yohimbina conține.
Nu există ghiduri standard pentru dozarea suplimentelor cu yohimbe. Unele surse au sugerat să nu luați
mai mult de echivalentul a 30 mg de clorhidrat de yohimbină pe zi, sau în jur de 10 mg de trei ori pe zi.
Alte studii au folosit 0,09 mg/lb/zi (0,20 mg/kg/zi) la participanții la studiu. Acest lucru este echivalent cu
15 mg/zi pentru un adult de 165 de lire sterline (sau 65 kg).
CONCLUZIE:
Se pare că yohimbina poate fi benefică pentru pierderea în greutate, atât timp cât o luați într-o stare de
post și vă antrenați ulterior.
Ceaiul verde este una dintre cele mai sănătoase băuturi de pe planetă.
Este plin de antioxidanți și diferite compuși vegetali care pot avea beneficii pentru sănătatea
dumneavoastră.
Extractul de ceai verde este forma sa concentrată, cu o singură capsulă conținând aceeași cantitate de
ingrediente active ca o ceașcă medie de ceai verde.
Extractul de ceai verde este o substanță găsită în frunzele de ceai verde și s-a arătat că aduce multe
beneficii, printre care și ajutor în pierderea în greutate.
Poate crește ratele de oxidare a grăsimilor cu până la 17% la bărbații tineri sănătoși.
Poate, de asemenea, induce termogeneza și crește rata metabolică.
Ceaiul verde conține și cafeină, pe care am acoperit-o deja și am constatat că este un bun ajutor pentru
pierderea în greutate.
CONCLUZIE:
Ceaiul verde aduce multe beneficii pentru sănătate. Este și fără calorii și contribuie la eforturile de
pierdere a grăsimilor. Este un supliment excelent de luat fie singur, fie într-un supliment arzător de
grăsimi.
Fie că doriți să vă îmbunătățiți sănătatea generală sau să reduceți riscul de boli, extractul de ceai verde
este o modalitate ușoară de a adăuga antioxidanți care stimulează sănătatea la dieta dumneavoastră.
Extractul de cafea verde provine din boabele de cafea neprăjite. Acestea sunt natural verzi, dar prăjirea
le schimbă culoarea în maro sau negru. Substanța principală din boabele de cafea care ajută la pierderea
în greutate este acidul clorogenic.
După ce boabele de cafea sunt prăjite, cea mai mare parte a acidului se pierde, astfel că acesta poate fi
obținut doar din boabele de cafea verde.
Cafeaua verde este promovată ca un ajutor în pierderea în greutate, dar lipsește dovada științifică care să
susțină eficacitatea sa. Este nevoie de mai multe cercetări la nivel uman.
CONCLUZIE: Până când avem mai multe cercetări, valoarea acestei substanțe pentru pierderea în
greutate este nesigură. Prin urmare, nu cred că este un supliment eficient de luat singur sau în cadrul
unui arzător de grăsimi.
Am analizat cu atenție 8 ingrediente populare întâlnite în majoritatea arzătoarelor de grăsimi, ajungând
la următoarele concluzii:
Cinci dintre aceste 8 substanțe nu par să aducă beneficii semnificative pentru pierderea în greutate. Una
dintre ele poate fi eficientă dacă este utilizată pe stomacul gol (yohimbine), iar două dintre ele (cafeina și
extractul de ceai verde) sunt de fapt eficiente luate independent sau ca parte a unui arzător de grăsimi.
Ineficiente:
1. Carnitina
2. Garcinia Cambogia
3. Synephrine
4. Forskolin
5. Extract de cafea verde
Efective:
1. Cafeina
2. Extract de ceai verde
3. Yohimbine
Așa cum poți observa, majoritatea arzătoarelor de grăsimi nu corespund promisiunilor exagerate și
reprezintă o investiție neproductivă. Deși eticheta strălucitoare poate părea tentantă, este crucial să
înțelegi cum fiecare ingredient poate contribui la obiectivele tale și să iei decizii informate.
Dintre sutele de suplimente pentru antrenament disponibile, creatina este unul dintre puținele pe care le
recomand. Este cel mai bine cercetat, cu sute de studii în spate.
Creatina este folosită încă din anii '70.
Studiile arată că poate crește masa musculară, forța și performanța la antrenamente.
Unii oameni cred că creatina este nesigură și are multe efecte secundare, dar aceste credințe nu sunt
susținute de dovezi.
De fapt, este unul dintre cele mai testate suplimente din lume și are un profil de siguranță remarcabil.
Creatina este o substanță prezentă natural în celulele musculare. Ajută muschii să producă energie în
timpul ridicării grele sau a exercițiilor de mare intensitate.
Utilizarea creatinei sub formă de supliment este foarte populară în rândul sportivilor și culturiștilor
pentru a câștiga masă musculară, a îmbunătăți forța și performanța la exerciții.
Creatina este un acid organic azotat, format din trei aminoacizi: glicină, L-arginină și L-metionină.
Să începem de la esență: Adenosina trifosfată (ATP) este o moleculă care stochează energia de care avem
nevoie pentru aproape orice, inclusiv ridicarea de greutăți.
Când celulele folosesc moleculele de ATP, acestea se descompun în molecule mai mici. Acestea sunt apoi
reciclate, prin diverse procese, înapoi în ATP pentru a fi reutilizate. Astfel, celulele mențin întotdeauna un
aport al acestei molecule esențiale.
Și, cu cât moleculele de ATP pot fi regenerate mai rapid, cu atât corpul tău poate face mai multă muncă.
Acest lucru include capacitatea de a depune mai mult efort în antrenamentele tale.
În al doilea rând, avem moleculele de Adenosina difosfată (ADP) și Adenosina monofosfată (AMP).
Acestea sunt molecule cu energie mai scăzută care formează ATP.
Dar ce legătură are acest lucru cu creatina?
Ei bine, creatina servește ca o "rezervă de energie" pentru celulele noastre. Aceasta accelerează procesul
prin care corpul reformează moleculele de ATP, donând o moleculă numită Fosfocreatină precursoarelor
ADP și AMP.
În termeni simpli, datorită creatinei, mai multe celule de energie sunt create mai rapid, ducând la o
rezistență îmbunătățită, recuperare mai rapidă, toate într-un mod sigur și natural.
Odată ce corpul epuizează mica rezervă de creatină, apelează la acizi grași și glucoză pentru a înlocui
moleculele de ATP.
Acest lucru permite disponibilitatea unei cantități mai mari de creatină pentru producția de ATP,
îmbunătățind astfel performanța sportivă și rezultatele în sala de sport în timp.
Cu atât de multe forme de creatină disponibile, poate deveni confuz să decidem pe care să o luăm. Și să
descoperim care oferă cel mai bun raport calitate-preț este o sarcină și mai anevoioasă.
Pastile, lichide, pulberi și altele.
Majoritatea companiilor de suplimente promovează forme mai noi, mai 'superioare' de creatină care,
desigur, costă mai mult.
Dar există vreuna dintre ele mai bună decât buna veche creatină monohidrată? Să aflăm.
În primul rând, costul pe porție al creatinei lichide este mult mai mare decât cel al creatinei monohidrat.
Dacă comparăm prețul, ajunge să fie de 2 până la 3 ori mai mare.
În al doilea rând, majoritatea afirmațiilor făcute de companiile de suplimente sunt complet irelevante și
fără susținere. Cum ar fi: absorbție mai bună, mai puține balonări și ușoară asupra rinichilor.
Dar, nu doar că creatina lichidă nu este în niciun fel superioară, ci este chiar mai slabă.
Cercetările arată că creatina lichidă nu oferă niciun beneficiu ergonomic. Teoria este că creatina se
transformă în creatinină într-un lichid.
Creatina Etil Ester este considerată a fi mult mai biodisponibilă, făcând-o o formă mai superioară.
Dar cercetătorii de la Baylor University au luat situația în propriile mâini.
Au comparat CEE cu creatina monohidrată standard.
Concluzia lor:
În concluzie, comparativ cu creatina monohidrată, creatina etil ester nu a fost la fel de eficientă în
creșterea nivelurilor de creatină din ser și mușchi sau în îmbunătățirea compoziției corporale, masei
musculare, forței și puterii.
Acest lucru se datorează probabil faptului că, odată ce CEE intră în corp, se transformă în creatinină,
făcând-o ineficientă.
Creatina etil ester poate avea rate diferite de absorbție și asimilare față de alte forme. Cu toate acestea,
nu pare să fie la fel de eficientă ca forma monohidrată și nu se recomandă tilizarea ei.
Până acum, singurul avantaj cunoscut al nitraturii de creatină (CN) în comparație cu monohidratul este
faptul că este mai solubilă în apă și mai plăcută la consum. În afara acestui aspect, am găsit un studiu
care a comparat CN cu monohidratul, iar concluzia lor nu a fost cu mult mai uluitoare.
Nitrata de creatină administrată în doza de 3 g a fost bine tolerată, a demonstrat beneficii similare în
performanță cu 3 g de creatină (Cr), în plus, în cadrul acestui studiu, nu au existat preocupări legate de
siguranță.
Clorhidratul de creatină (HCI) a câștigat o popularitate considerabilă în rândul unor producători și
utilizatori de suplimente.
Entuziasmul inițial s-a datorat, probabil, rapoartelor privind solubilitatea sa superioară.
Datorită solubilității sale superioare în apă, s-a speculat că se poate utiliza o doză mai mică, reducând
efecte secundare relativ comune precum upsetul gastric.
Cu toate acestea, această teorie este doar o speculație până când este testată.
Un studiu a constatat că clorhidratul de creatină a fost de 38 de ori mai solubil decât forma de
monohidrat.
Dar, din păcate, nu există experimente publicate referitoare la creatina HCI la oameni.
Având în vedere cantitatea mare de date care susțin eficacitatea monohidratului de creatină, forma HCI
nu poate fi recomandată ca fiind superioară până când cele două nu au fost comparate în experimente.
Malatul de creatină este pur și simplu o combinație de creatină și acid malic. Raportul dintre ele este de
1:3. Spre deosebire de monohidrat, malatul este caracterizat de o stabilitate structurală mai mare și o
rezistență crescută la acidul gastric (și alte enzime digestive). Creatinul malat apare adesea sub forma de:
tri-creatina malat.
Nu există dovezi reale care să sugereze că acidul malic ar putea avea beneficii pentru noi, cei care facem
exerciții de forță. Mai mult, asocierea sa cu creatina nu a fost studiată până în prezent.
Creatina tamponată este o formă de creatină monohidrată cu un nivel de pH mai mare, pretinsă a fi un
produs superior față de monohidratul standard.
Un studiu a constatat că creatina tamponată nu era în niciun fel superioară creatinei monohidrat. Mai
multe cercetări sunt necesare pentru a determina dacă creatina tamponată oferă vreun beneficiu.
Deși o cantitate foarte limitată de cercetări indică faptul că formele tamponate ar putea fi la fel de
eficiente ca formele de monohidrat, nu există suficiente informații pentru a le recomanda.
Creatina piruvat provine din legarea creatinei cu acidul piruvic. Și, la fel ca și celelalte forme, mai sunt
necesare cercetări pentru a determina dacă este o formă mai superioară.
Deoarece nu există dovezi bune că creatina piruvat oferă avantaje unice, nu suntem convinși de
eficacitatea sa.
Bazat pe dovezi științifice, creatina monohidrată este câștigătoarea și forma recomandată.
Este susținută de cercetări solide, cu studii care demonstrează eficacitatea sa în creșterea rezervelor
corpului și îmbunătățirea performanței la exerciții.
În timp ce mai există și alte forme, majoritatea au cercetări minime privind eficacitatea lor.
În plus, forma monohidrată este relativ ieftină, eficientă și larg disponibilă.
Creatina Monohidrată:
• Este cel mai bine cercetat produs de pe piață, cu eficacitate dovedită.
• Nu prezintă multe efecte secundare, în special când este luată în dozele recomandate.
• Este ieftină. Costul mediu al unei porții de 5g nu depășește 10-20 de cenți
Cercetările arată că administrarea a 3-5 grame de creatină pe zi este suficientă pentru a menține niveluri
optime.
Există o fază opțională de încărcare, în care se iau 20 de grame pe zi timp de 5-7 zile pentru a atinge
niveluri de saturație mai rapid.
O altă opțiune este să iei o doză de 3-5 grame în fiecare zi și să atingi aceleași niveluri de saturație în
decurs de 3 săptămâni
Dihidrotestosteronul este un steroid sexual androgen endogen și hormon. Enzima 5a-reductază
catalizează formarea de DHT din testosteron în anumite țesuturi, inclusiv în glanda prostatică, veziculele
seminale, epididime, piele, foliculi de păr, ficat și creier.
Dihidrotestosteronul are mai multe efecte asupra corpului uman. Pe lângă faptul că acționează ca o
formă mai puternică a testosteronului, este și precursor al altor hormoni steroizi.
În linii mari, se știe că o supraproducție de DHT provoacă numeroase efecte nedorite asupra sănătății
bărbaților, inclusiv mărirea prostatei și chelirea de tip masculin.
Provoca Creatina Chelire de Tip Masculin?
În ultimele luni, creatina a primit unele critici negative ca un produs care ar putea accelera chelirea de tip
masculin.
Există doar un studiu relevant realizat până acum. În acesta, cercetătorii au dorit să determine cum ar
afecta suplimentarea cu creatină timp de 3 săptămâni nivelurile de testosteron și DHT, precum și raportul
dintre acestea.
Acum, deoarece se crede că DHT este principalul contribuitor la chelirea de tip masculin, poți vedea cum
creșterea acestuia cu impresionantul 56% (chiar dacă rămâne constantă la 40% în faza de menținere)
prin suplimentarea cu creatină poate stârni îngrijorare
Stimulatoarele de testosteron au câștigat o popularitate considerabilă în ultimii ani.
Testosteronul este un hormon sexual masculin care influențează aspecte importante precum:
• Forța musculară și ritmul de creștere.
• Producția de spermă și calitatea acesteia.
• Libido.
• Starea de bine și nivelurile de energie.
• Producția de celule roșii din sânge.
Putem spune în siguranță că testosteronul este destul de important... de fapt, foarte important.
Nivelele mai scăzute decât normale de testosteron pot avea efecte negative precum:
• Libidou redus și disfuncție erectilă.
• Număr scăzut de spermatozoizi.
• Declin în performanța sportivă și pierdere musculară.
• Probleme de somn.
• Creștere a grăsimii corporale.
• Schimbări de dispoziție și depresie.
• Pierdere de concentrare mentală și voință.
Testosteronul este un hormon puternic atât în bărbați, cât și în femei. Are capacitatea de a controla
libidoul, de a regla producția de spermă, de a promova masa musculară și de a crește energia. Poate
influența chiar și comportamentul uman, cum ar fi agresivitatea și competitivitatea.
Nivelul "normal" sau sănătos de testosteron în sânge variază în mod semnificativ în funcție de funcția
tiroidiană, statusul de proteină și alți factori.
Intervalele normale ale testosteronului total sunt în funcție de vârstă:
Bărbați
15-16 ani: 100-1200 ng/dL.
17-18 ani: 300-1200 ng/dL.
19+: 240-950 ng/dL.
Femei
17-18 ani: 20-75 ng/dL.
19+: 8-60 ng/dL.
Conform orientărilor recente ale Asociației Urologice Americane (AUA), un nivel de testosteron de cel
puțin 300 nanograme pe decilitru (ng/dL) este considerat normal pentru un bărbat. Un bărbat cu un
nivel de testosteron sub 300 ng/dL ar trebui să fie diagnosticat cu testosteron scăzut.
Pentru femeile de 19 ani sau mai mult, nivelurile normale de testosteron variază între 8 și 60 ng/dL,
conform Laboratoarelor Mayo Clinic.
Testosteronul este binecunoscut ca o parte esențială a creșterii musculare, și pe bună dreptate.
Testosteronul este un jucător cheie în creșterea musculară.
Testosteronul este un hormon produs în principal în testiculele bărbaților și în ovarele și glandele
suprarenale ale femeilor. Acest hormon este esențial pentru dezvoltarea creșterii masculine și a
caracteristicilor masculine.
La femei, testosteronul se găsește în cantități mult mai mici. Producția de testosteron crește de
aproximativ 30 de ori mai mult în perioada adolescenței și a tinereții. După adolescență timpurie, este
natural ca nivelurile să scadă ușor în fiecare an. Corpul tău poate avea o scădere de aproximativ un
procent după vârsta de 30 de ani.
Testosteronul este un hormon anabolic puternic care te ajută să construiești masă musculară slabă
semnificativ, așa că are tendința de a-ți îmbunătăți forța generală, în special în zonele precum partea
superioară a corpului, unde mușchii au mai mulți receptori pentru el. De asemenea, stimulează numărul
de celule roșii din sânge, iar cu cât ai mai multe celule roșii din sânge, cu atât poți transporta mai mult
oxigen la mușchii tăi, crescându-ți capacitatea aerobică.
Concluzia privind injecțiile de testosteron este următoarea:
Dozele suprafiziologice de testosteron, în special când sunt combinate cu antrenamentul de forță, cresc
masa fără grăsimi și dimensiunea și forța musculaturii la bărbații normali.
Putem concluziona din diverse studii că având niveluri mai mari de testosteron, chiar și în limitele
normale, ar duce la mai multă creștere musculară, performanță sportivă mai bună, procent mai scăzut
de grăsime corporală și colesterol.
Putem asocia nivelurile ridicate de testosteron cu având mai multă masă musculară, o voce mai
profundă, mai mult păr pe corp. Știi, chestii "bărbătești".
Descoperiri recente. Terapia cu testosteron pe termen lung la bărbați cu deficiență de testosteron
produce o pierdere semnificativă și susținută în greutate, o reducere semnificativă a circumferinței taliei
și BMI și o îmbunătățire a compoziției corporale.
În plus, terapia cu testosteron ameliorează componentele sindromului metabolic.
Majoritatea ingredientelor găsite într-un stimulator tradițional de testosteron nu sunt eficiente. Fie sunt
demontate pentru stimularea testosteronului, fie sunt dozate inadecvat, rezultând același lucru - niciun
efect pozitiv asupra testosteronului.
Iată câteva dintre cele mai comune:
- ZMA (Zinc, Magneziu, Vitamina B6)
- Acidul D-aspartic
- Tribulus Terrestris
- Fenugreek
Această revizuire sistematică a luat în considerare 11 studii care îndeplineau criteriile lor pentru a
determina efectele ZMA asupra nivelurilor de testosteron la cei care l-au luat. Concluziile lor au fost
următoarele:
Literatura disponibilă privind eficacitatea ZMA în creșterea concentrațiilor de testosteron este limitată.
Dovezile până în prezent sugerează că ZMA nu este eficient în creșterea nivelurilor de testosteron la
oameni, astfel că afirmațiile de marketing sunt nefondate.
ZIMA este o combinație de monometionină de zinc și aspartat, aspartat de magneziu și vitamina B6. Și
efectul lor asupra nivelurilor de testosteron este asemănător cu cel al ZMA.
Studiile au arătat că ZMA nu a avut efecte semnificative asupra nivelurilor de testosteron la persoanele
care nu aveau deficiențe de zinc. Deci, dacă nu ai deficiență de zinc, ZMA nu va avea niciun efect asupra
testosteronului tău.
Magneziul, în sine, a demonstrat că ajută la creșterea nivelurilor de testosteron seric.
Apoi, avem acidul D-aspartic. Mulți susțin că este un supliment excelent pentru creșterea musculară și
creșterea testosteronului. Dar acest studiu demontează ambele afirmații, făcându-l un supliment inutil
de luat.
În cele din urmă, avem Fenugreek. Acest supliment a fost arătat că crește testosteronul, dar nu într-un
mod sănătos.
Doar pentru că un produs are o etichetă strălucitoare și face afirmații false precum:
- Conceput pentru a accelera creșterea musculară.
- Ajută la recuperare.
- Îmbunătățește energie și rezistență.
Nu înseamnă că poate oferi ORICARE dintre aceste beneficii.
Stai departe de suplimentele cu etichete strălucitoare care fac promisiuni false. În schimb, petrece mai
mult timp îmbunătățind și menținând natural nivelul de testosteron.
Stimulatorii de testosteron nu sunt recomandați pentru toată lumea. Există puține sau deloc dovezi că
acestea funcționează.
Unele studii au arătat că anumite suplimente pot crește nivelurile de testosteron, dar în general este
nevoie de mai multă cercetare.
De asemenea, poți susține natural nivelul de testosteron printr-o dietă și exerciții fizice, sau printr-o
terapie cu testosteron prescrisă de un medic TRT
Există 21 de aminoacizi diferiți care alcătuiesc miile de proteine diferite din corpul uman.
Dintre aceștia, nouă sunt considerați aminoacizi esențiali, ceea ce înseamnă că nu pot fi produși de
corpul tău și trebuie obținuți prin dietă.
Dintre cei nouă aminoacizi esențiali, trei sunt aminoacizii ramificați (BCAA):
• Leucina
• Isoleucina
• Valina
În ceea ce privește efectele lor asupra corpului, leucina pare a fi muncitorul asiduu al trio-ului. Leucina
stimulează sinteza proteinelor musculare.
Pe locul doi în listă este isoleucina. Capacitatea sa de a stimula sinteza proteinelor musculare este mult
mai slabă decât cea a leucinei. Cu toate acestea, este capabilă să crească absorbția glucozei și utilizarea
glucozei în timpul antrenamentului.
În cele din urmă, avem valina. Cel mai puțin impresionant dintre cei 3 aminoacizi, cel puțin în ceea ce
știm. Izolată, valina nu pare să ofere niciun beneficiu real față de isoleucină sau leucină.
"Ramificați" se referă la structura chimică a BAA, care se găsesc în alimentele bogate în proteine, cum ar
fi ouăle, carne și produsele lactate. De asemenea, sunt un supliment alimentar popular vândut în
principal sub formă de pudră.
Suplimentele cu BAA sunt adesea luate pentru a stimula creșterea musculară și pentru a îmbunătăți
performanța la exerciții. Acestea pot ajuta și la pierderea în greutate și reducerea oboselii după exerciții.
Ai auzit asta de 1000 de ori înainte. Aceleași pretenții pentru fiecare supliment "constructor de mușchi"
sub soare.
Ceea ce nu îți spun este că poți obține BCAA-urile tale prețioase din alimentele integrale.
Presupunem că nu trebuie să cari peste tot o sticlă cu lichid colorat ca un fel de ciudat.
Creșterile acute ale nivelurilor de BCAA (în special leucina) după antrenament ajută la stimularea sintezei
proteinelor musculare. Cu toate acestea, nu există dovezi reale că suplimentele cu BCAA sunt superioare
față de alimentele reale sau chiar față de pudra de proteine din zer în acest sens.
Există un beneficiu în a lua BCAA-uri (mai specific leucină) în anumite circumstanțe.
Are legătură cu antrenamentul înfometat, adică atunci când nivelurile tale de insulină din sânge sunt la
bază. De obicei, atunci când te antrenezi în prima jumătate a zilei, înainte de a mânca prima masă.
Dacă te antrenezi înfometat și vrei să rămâi înfometat până mai târziu în zi, luarea BCAA-urilor sau a
leucinei pure îți va aduce beneficii.
Obținerea leucinei pure este mai ieftină în comparație cu BCAA-urile, dar are un gust groaznic. Nicio
problemă, dar fii pregătit
Suplimentele de creștere în greutate câștigă tot mai multă atenție, în special în rândul tinerilor. Ținta
principală sunt băieții slabi care întâmpină dificultăți în a câștiga în greutate.
Gainer-ele de masă sunt asemănătoare cu pudrele de proteine. O pulbere care vine într-un borcan.
Dar există o diferență distinctă:
Pudra de proteine are un conținut scăzut de calorii și constă în mare parte din proteine.
Gainer-ele de masă au dimensiuni de porții mult mai mari care conțin o mulțime de calorii.
Nu este neobișnuit ca o porție să conțină peste 1000 de calorii.
Aici este detalii, însă:
Compoziția macronutrientelor lasă de dorit. Foarte mult.
Aceeași porție care conține 1000 sau mai multe calorii va avea adesea doar 40 de grame de proteine în
ea. Va conține și ceva grăsimi, dar majoritatea vor fi carbohidrați.
Fiecare porție poate conține sute de grame de carbohidrați, în mare parte zaharuri simple.
Pe etichetă veți vedea obișnuitul:
• Conține BCAA-uri, glutamină, creatină.
• Amestec "de construire a mușchilor".
• Stimulează sinteza proteinelor.
• Îmbunătățește performanța.
• Bla, bla, bla.
Asemenea pudrelor obișnuite de proteine, gainer-ele de masă pot fi consumate amestecând pudra cu un
lichid (apă sau lapte) și bând-o
Pentru a vă liniști pe unii dintre voi, da, au rezultate. Dar rezultatele pe care le aduc nu sunt cele pe care
le-ați aștepta.
De obicei, cei care abia încep cad în capcana publicității din jurul gainer-elor de masă. Li se induce ideea
că, cu acest produs, vor pune rapid o mulțime de masă musculară în foarte puțin timp.
Dar, pentru a înțelege de ce aceasta este o abordare proastă a creșterii masei musculare, să vă oferim o
scurtă prezentare a bulking-ului curat versus bulking-ului murdar.
Creșterea masei musculare vine încet. Și când spunem încet, ne referim la foarte încet.
1 an de antrenament corect: 20-25 de livre potențial de creștere a masei musculare pe an
2 ani de antrenament corect: 10-15 livre potențial de creștere a masei musculare pe an
3 ani de antrenament corect: 5-7 livre potențial de creștere a masei musculare pe an
4 ani de antrenament corect: 3-4 livre potențial de creștere a masei musculare pe an
În primul an de ridicare, puteți să vă așteptați să câștigați cât 25 de livre de masă musculară. Dar, după
aceea, numărul scade la 2-3 livre pe an.
Corpul tău are o limită a cât de multă masă musculară poate construi într-un anumit interval, iar tot ce
depășește aceasta va fi grăsime.
Străduindu-te să câștigi cât mai mult în greutate posibilă te va lăsa cu o tonă de grăsime în exces. Va
trebui să urmezi o dietă timp de luni pentru a ajunge la un nivel decent de grăsime corporală, risipind
timpul.
Acum, să aruncăm o privire la cealaltă alternativă: bulking-ul curat.
Știm că există oameni care nu cred în bulking și cutting. Și nu suntem aici să ne contrazicem cu ei.
Bulking-ul murdar urmat de o reducere excesivă este, într-adevăr, o prostie.
Acesta este motivul pentru care bulking-ul curat este o alternativă mult mai bună. Mănânci într-un
excedent mic, câștigi nu mai mult de 1 livră de greutate pe lună și rămâi definit în proces.
Deci, ce are toată această poveste cu gainer-ele de masă?
Ei bine, marketing-ul.
Vezi tu, gainer-ele de masă sunt comercializate ca aceste produse de construire a masei.
Le consumi câteva luni și ești bombat.
Majoritatea băieților cad în acea capcană și ajung să facă un bulking murdar. Mănâncă într-un surplus
prea mare și câștigă cât 5-10 livre de greutate pe lună.
Ei câștigă masă musculară, sigur. Dar devin și grășiți de mama focului.
În al doilea rând, majoritatea acestor produse sunt pline de gunoaie ieftine. Până la urmă, dacă produsul
este făcut doar cu ingrediente de înaltă calitate, marjele de profit ar fi mici.
Și nu numai că gainer-ele de masă nu sunt mai ieftine pentru consumatori, comparativ cu alimentele
reale.
Unele gainer-e de masă costă până la 6 dolari per porție. O porție are în mod obișnuit 1200 de calorii, 50
de grame de proteine, 4-5 grame de grăsimi și 250+ grame de carbohidrați.
Nu știm despre voi, dar asta nu ni se pare mai ieftin.
Și când asociezi asta cu faptul că nu știi ce calitate a ingredientelor primești, am spune că gainer-ele de
masă sunt o afacere slabă
Recunoaștem că există băieți care au dificultăți în construirea masei musculare.
Aceasta se întâmplă în general din două motive:
1) Au o poftă de mâncare scăzută în comparație cu majoritatea oamenilor. Cunosc câțiva "hardgainers"
care abia pot consuma 2500 de calorii pe zi.
2) Sunt destul de activi pe parcursul zilei, ceea ce face ca necesarul zilnic de energie să fie mai mare.
Acest lucru contribuie în continuare la "problemă de câștig în greutate".
Dacă te gândești la un gainer de masă, te îndemnăm să mai reflectezi. Majoritatea gainer-elor sunt pline
de zahăr și ingrediente de calitate scăzută. În plus, prețul per porție nu este mult diferit în comparație cu
dacă ai obține acele calorii din alimente reale
Multivitaminele și multimineralele sunt cele mai folosite suplimente în lume. Popularitatea lor a crescut
rapid în ultimele decenii. Multivitaminele sunt suplimente care conțin diferite vitamine și minerale. Sunt
disponibile în diverse forme. 13 vitamine și aproximativ 15 minerale sunt esențiale pentru sănătatea ta.
Multe dintre ele produc enzime și hormoni, îți întăresc imunitatea și mențin buna funcționare a nervilor
și organelor. Companiile fac afirmații false, promit rezultate pe care nu le pot livra și majoritatea
oamenilor cad în capcană. Dar suntem aici să punem capăt acestui lucru (sau cel puțin să încercăm).
Pentru a judeca un supliment multivitaminic ca eficient sau ineficient, trebuie să știm mai întâi:
• Ce vitamine și minerale esențiale există;
• Cum afectează acestea organismul nostru;
• Dacă produsul poate livra efectiv aceste substanțe.
Hai să trecem prin câteva dintre termenii pe care îi vom folosi mai jos:
• RDA: Aportul alimentar recomandat. Acesta reprezintă aportul zilnic mediu de alimente de care o
persoană are nevoie pentru a rămâne sănătoasă și a evita deficiențele.
• AI: Pentru vitaminele pentru care încă nu s-a stabilit un RDA (de obicei, din lipsă de date științifice), se
folosește aportul adecvat (AI).
• UL: Nivelul tolerabil de aport superior este cea mai mare cantitate a unei anumite vitamine sau
minerale pe care o persoană o poate lua într-o zi și care probabil este sigură. Mai mult nu înseamnă
întotdeauna mai bine, așa că rămâi sub UL pentru a evita toxicitatea.
Înainte să continuăm, să aruncăm o privire la modul în care se măsoară vitaminele și mineralele:
Măsurăm dozele mai mari în miligrame (mg). Un miligram este 1/1.000 dintr-un gram (g), care este
1/1.000 dintr-un kilogram (kg), care în sine este aproximativ 2.2 lire (pentru americani).
Măsurăm dozele mai mici în micrograme (mcg). Un microgram este 1/1.000 dintr-un miligram.
Și măsurăm anumite vitamine, cum ar fi vitamina D, în unități internaționale (UI). Aceasta este o măsură
care variază în funcție de substanță și de potența sa.
Acum să aruncăm o privire la vitaminele și mineralele esențiale și la RDA-urile/Al-urile lor care se aplică
adulților de 18 ani sau mai mari. Lista lungă de mai jos va fi dedicată unei priviri de ansamblu asupra
acestor substanțe. Vom acoperi ce fac, care sunt RDA-urile/Al-urile/UL-urile, și care sunt unele dintre
sursele naturale de alimente pentru acestea
Sunt 13 vitamine esențiale - vitaminele A, C, D, E, K și vitaminele din complexul B (tiamina, riboflavina,
niacina, acidul pantotenic, biotina, B6, B12 și acidul folic).
Vitaminele au diferite roluri pentru a ajuta la menținerea funcționării corecte a organismului. Unele
vitamine te ajută să te aperi de infecții și să-ți menții nervii sănătoși, în timp ce altele pot ajuta
organismul să obțină energie din alimente sau să faciliteze coagularea corectă a sângelui. Prin urmarea
Ghidurilor Dietetice, vei obține suficiente cantități din majoritatea acestor vitamine din alimente.
Explorează lista de mai jos
Vitamina A este benefică pentru vedere, dar are multe alte sarcini vitale:
• încurajează producția de celule roșii și albe din sânge
• menține funcția imunitară corespunzătoare
• reglează creșterea și divizarea celulară
De asemenea, ajută la funcționarea normală a inimii, plămânilor, rinichilor și altor organe.
RDA/AI:
Bărbați: 900 mcg pe zi
Femei: 700 mcg pe zi
Surse alimentare:
Varză Kale (443 mcg per ½ cană), morcovi (538 mcg per ½ cană), cartofi dulci (961 mcg per ½ cană),
dovleac conservat (953 mcg per ½ cană), dovleac butternut (572 mcg per ½ cană), pepene galben
(467 mcg per ½ pepene).
UL: 3.000 mcg pe zi
Asemenea celorlalte vitamine din complexul B, biotina joacă un rol important în creșterea celulară,
producția de acizi grași, metabolismul grăsimilor și menținerea unui nivel constant al zahărului din sânge.
Deficiențele acestei vitamine sunt destul de rare.
Doza recomandată/adevărată: 30 mcg pe zi
Surse alimentare:
Ouă sau albușuri de ou (13-25 mcg per ou mare), somon gătit (4-5 mcg per 3 uncii), migdale, arahide,
nuci pecan și nuci. De asemenea, majoritatea legumelor proaspete.
UL (doza maximă tolerabilă): Nu este determinată.
Acidul folic se ocupă de crearea de celule noi și sănătoase în organism și joacă un rol crucial în timpul
sarcinii. Asigură dezvoltarea corespunzătoare a copilului și ajută la prevenirea unor defecte majore la
naștere.
Doza recomandată/adevărată: 400 mcg pe zi
Surse alimentare:
Linte (350 mcg pe cană), spanac (250 mcg pe cană), orez alb (180 mcg pe cană), broccoli (100 mcg pe
cană), sparanghel (20 mcg per vârf)
UL (doza maximă tolerabilă): 1,000 mcg pe zi.
Vitamin K is essential for bone development, wound healing and the bodys ability to create blood scabs
(to prevent bleeding out).
RDA/AI:
Men: 120 mcg per day (AI)
Women: 90 mcg per day (Al)
Food Sources:
Green leafy vegetables (550 mcg per cup), broccoli (220 mcg per cup), parsley (250 mcg per cup),
cabbage (82 mcg per ½ cup)
UL: Not determined
Vitamin D is important for quite a few things. Such are immune system function, calcium metabolism,
proper bone density, and a healthy nervous system. Vitamin D also helps prevent the development of
osteoporosis later in life.
But, soaking up sunlight isn't the only way to get enough of it.
RDA/AI: A review done by the US Institute of Medicine reports that an adequate intake of Vitamin D is
600-1000IU (15-25 mcg) per day for children aged 1 to 18 and 1500-2000IU (37.5-50 mcg) for adults
aged 19+.
Food Sources
Fatty fish (tuna, salmon, and mackerel), vitamin D-fortified foods (some dairy products, soy milk, orange
juice and cereals), cheese, egg yolks and beef liver.
Aside from that, 20 to 25 minutes of sun exposure without sunscreen can also be beneficial.
UL: 25-50 mcg per day, depending on your age.
Vitamin C has been shown to lower the risk of some cancers. It also helps make collagen (an important
tool for wound repair), boosts immunity and serves as an antioxidant for the body.
RDA/AI:
Men: 90 mg per day
Women: 75 mg per day
Food Sources:
Strawberries (85 mg per cup), red peppers (95 mg per ½ cup), broccoli (51 mg per ½ cup), grapefruits (76
mg per medium fruit), tomatoes (16 mg per medium tomato).
UL: 2,000 mg per day
Vitamin E is known for its antioxidant functions but that's not all. It also helps with enzymatic activities
and neurological functions.
RDA/AI: 15 mg per day
Food Sources:
Almonds (7.4 mg per ounce), hazelnuts (4.3 mg per ounce), olive oil (1.9 mg per tablespoon), canola Oil
(2.4 mg per tablespoon), avocado (3 mg per medium avocado).
UL: 1,000 mg per day.
Vitamin B6 is involved in as much as 100 biological processes. Some of them include the metabolism of
food, production of hormones (such as serotonin), the creation of red blood cells, and maintaining good
immune function.
RDA/AI: 1.3 mg per day
Food Sources:
Salmon (0.48 mg per 3 ounces), chicken (0.51 mg per 3 ounces), bananas (0.43 mg per medium banana),
hazelnuts (0.18 mg per ounce), cooked spinach (0.44 mg per cup).
UL: 100 mg per day
Vitamina B12 este implicată în metabolismul alimentelor, crearea de celule și funcționarea sistemului
nervos.
Doza recomandată/adevărată: 2.4 mcg pe zi
Surse alimentare:
Scoici (84 mcg per 3 uncii), midii (20.4 mcg per 3 uncii), carne de vită (2.1 mcg per 3 uncii), somon (2.4
mcg per 3 uncii), ouă (0.6 mcg per ou mare), lapte degresat (0.9 mcg per uncie)
UL (doza maximă tolerabilă): Nu este determinată.
Vitamina B5 joacă un rol critic în metabolismul grăsimilor, carbohidraților și proteinelor, în dezvoltarea
sistemului nervos, crearea anumitor hormoni, globulelor roșii și altele.
Doza recomandată/adevărată: 5 mg pe zi
Surse alimentare:
Pui (0.98 mg per 3 uncii), ouă (0.61 mg per unul mare), cartof dulce (0.88 mg per unul mediu), avocado
(1.99 mg per unul mare), iaurt (1.35 mg per cană), ciuperci (0.52 mg per ½ cană).
UL (doza maximă tolerabilă): Nu este determinată.
Vitamin B3 is important for the metabolism of energy in cells, DNA repair. production of sex and stress
hormones by the adrenal gland, removal of toxins from the body and maintaining healthy skin, hair, and
eyes.
RDA/AI:
Men: 16 mg per day
Women: 14 mg per day
Food Sources:
Peanuts (3.8 mg per ounce), chicken (7.3 mg per 3 ounces), salmon (8.5 mg per 3 ounces), fortified
cereals (20-27 mg per cup), coffee (0.5 mg per cup).
UL: 35 mg per day.
Vitamin B2 plays an important role in the metabolism of foods, helps with cellular processes, enhances
the health of your hair, skin, muscles, eyes, and brain. Some research also suggests that Vitamin B2 may
be effective at dealing with migraines.
RDA/AI:
Men: 1.3 mg per day
Women: 1.1 mg per day
Food Sources:
Milk(0.34 mg per cup), almonds (0.23 mg per ounce), eggs(0.27 mg per large one), enriched grains and
cereals (0.59-2.27 mg per cup).
UL: Not determined.
Vitamin B1 helps with food metabolism, improves skin, muscle and brain health.
RDA/AI:
Men: 1.2 mg per day
Women: 1.1 mg per day
Food Sources:
Enriched long grain white rice (0.26 mg per cup), pecans (0.19 mg per ounce), lentils (0.17 mg per ½
cup), cantaloupe (0.11 mg per ½ fruit), milk (0.10 mg per cup).
UL: Not determined
Înainte să explorăm mineralele, aș dori să clarific două lucruri:
• Mineralele sunt substanțe anorganice și nu conțin carbon. Fiecare poate fi găsit pe tabelul periodic.
• Mineralele se încadrează în una dintre cele două categorii: macrominerale (de care organismul tău are
nevoie în doze mari) și minerale urme (de care organismul tău are nevoie doar în cantități mici).
Fluorul este un mineral urme non-esențial care ajută la menținerea dinților sănătoși și fără cavități. Este,
de asemenea, important pentru oase puternice.
Doza recomandată/adevărată:
Bărbați: 4 mg pe zi
Femei: 3 mg pe zi
Surse alimentare:
Apa de la robinet în multe țări este deja fluorizată. În afara aceasta: sardine conservate (0.2-0.4 mg per
3.5 uncii), pui (0.06-0.10 mg per 3.5 uncii)
UL (doza maximă tolerabilă): 10 mg pe zi
Cuprul este un mineral urme esențial și antioxidant. Are un rol important în crearea globulelor roșii,
metabolismul energetic, imunitate și funcția sistemului nervos.
Doza recomandată/adevărată: 900 mcg pe zi
Surse alimentare:
Caju (630 mcg per uncie), stridii (670 mcg per una medie), ciuperci (350 mcg per cană), carne de crab
(200 mcg per uncie).
UL (doza maximă tolerabilă): 10 mg pe zi.
Calciul este un macromineral crucial pentru dezvoltarea corespunzătoare a oaselor și dinților. De
asemenea, calciul contribuie la funcția musculară adecvată, semnalizarea nervoasă, tensiunea arterială și
coagularea sângelui. Și, la fel ca vitamina D, calciul ajută și la prevenirea osteoporozei mai târziu în viață.
Doza recomandată/adevărată: 1,000 mg pe zi
Surse alimentare:
Lapte (300 mg per cană), iaurt (300 mg per cană), brânză cheddar (303 mg per 1.5 uncii), tofu (258 mg
per ½ cană), spanac (115 mg per ½ cană), rubarbă (174 mg per ½ cană).
UL (doza maximă tolerabilă): 2,500 mg pe zi.
Magneziul este un macromineral care, împreună cu calciul, este implicat în sute de procese biologice.
Printre acestea se numără contractarea musculară, coagularea sângelui, semnalizarea celulară,
metabolismul energetic, reglarea tensiunii arteriale și formarea oaselor și dinților sănătoși.
Doza recomandată/adevărată:
Bărbați: 400 mg pe zi
Femei: 310 mg pe zi
Surse alimentare:
Migdale (78 mg per uncie), spanac gătit (78 mg per ½ cană), orez brun (86 mg per cană), banane (32 mg
per una medie).
UL (doza maximă tolerabilă): Nu este determinată.
Fierul este un mineral esențial implicat în numeroase procese importante, în special în producția de
globule roșii, producția de aminoacizi, colagen, neurotransmițători și hormoni.
Doza recomandată/adevărată:
Bărbați: 8 mg pe zi.
Femei: 18 mg pe zi.
Surse alimentare:
Carne de vită gătită (2.3 mg per 3 uncii), stridii (5 mg per 6 medii), linte gătită (3.3 mg per ½ cană), suc de
prune (2.28 mg per 6 fl. oz.), caju (1.89 mg per uncie), cartofi (1.87 mg per unul mediu).
UL (doza maximă tolerabilă): 45 mg pe zi
Manganul este un mineral urme esențial și antioxidant, dar poate fi și toxic în doze excesive. Este
important pentru metabolismul energetic, dezvoltarea corespunzătoare a oaselor și vindecarea rănilor.
Doza recomandată/adevărată:
Bărbați: 2.3 mg pe zi.
Femei: 1.8 mg pe zi.
Surse alimentare:
Orez brun (2 mg per cană), fulgi de ovăz (1.5 mg per cană), ananas (1.5 mg per cană), nuci pecan (1.3 mg
per uncie), ceai verde (0.4-1.6 mg per cană).
UL (doza maximă tolerabilă): 11 mg pe zi.
Potasiul este un macromineral și electrolit esențial pentru ritmul constant al inimii, semnalizarea
sistemului nervos și funcționarea adecvată a mușchilor.
Doza recomandată/adevărată: 4,700 mg pe zi
Surse alimentare:
Cartof copt (930 mg per unul mediu), prune (640 mg per ½ cană), stafide (600 mg per ½ cană), banane
(400 mg per unul mediu), anghinare (340 mg per unul mediu).
UL (doza maximă tolerabilă): Nu este determinată.
Sodiul este un macromineral esențial pentru menținerea echilibrului fluidelor celulare, semnalizarea
nervoasă, contractarea musculară, digestia alimentelor și reglarea tensiunii arteriale.
Doza recomandată/adevărată: 1,500 mg pe zi
Surse alimentare:
Cea mai bună modalitate de a obține suficient sodiu este să sărați mesele. Doar 2/3 lingurițe conțin
suficient pentru a satisface nevoile.
UL (doza maximă tolerabilă): 2,300 mg e zi
Fosforul este un macromineral vital pentru sănătatea și bunăstarea dinților și oaselor tale. De asemenea,
joacă un rol important în transformarea alimentelor în energie și transportul nutrienților prin corpul tău.
Fosforul este, de asemenea, un component al ADN-ului și ARN-ului.
Doza recomandată/adevărată: 700 mg pe zi.
Surse alimentare:
Lapte (257 mg per cană), iaurt (385 mg per cană), brânză (131 mg per uncie), somon (252 mg per 3
uncii), pui (155 mg per 3 uncii), ouă (104 mg per unul mare), și bere - (173 mg per 3 uncii).
UL (doza maximă tolerabilă): 4,000 mg pe zi.
Cromul este un mineral urme cunoscut pentru a îmbunătăți ușor efectele insulinei asupra corpului și este
implicat în metabolismul alimentelor.
Doza recomandată/adevărată:
Bărbați: 35 mcg pe zi
Femei: 25 mcg pe zi
Surse alimentare:
Broccoli (22 mcg per cană), cartofi (3 mcg per cană), usturoi (3 mcg per linguriță), suc de struguri (7.5
mcg per cană).
UL (doza maximă tolerabilă): Nu este determinată.
Acesta este un mineral urme implicat în diferite procese, inclusiv producția de energie în celule,
dezvoltarea sistemului nervos și procesarea deșeurilor în rinichi. Deficiențele de molibden nu au fost
niciodată documentate la persoanele sănătoase, iar toxicitatea este foarte rară.
Doza recomandată/adevărată: 45 mcg pe zi.
Surse alimentare:
Mazăre uscată (148 mcg per cană), fasole neagră (130 mcg per cană), nuci precum arahide și migdale
(aproximativ 42 mcg per cană).
UL (doza maximă tolerabilă): 2,000 mcg e zi.
Seleniul este binecunoscut pentru proprietățile sale antioxidante care protejează celulele de daune. De
asemenea, joacă un rol important în reglarea hormonilor tiroidieni și a metabolismului.
Doza recomandată/adevărată: 55 mcg pe zi.
Surse alimentare:
Carne de crab (41 mcg per 3 uncii), somon (40 mcg per 3 uncii), tăieței îmbogățiți (38 mcg per cană),
carne de porc (35 mcg per 3 uncii), carne de vită (16 mcg per 3 uncii).
UL (doza maximă tolerabilă): 400 mcg pe zi.
Zincul este un mineral urme care servește ca bloc de construcție pentru enzime, proteine și celule. De
asemenea, eliberează vitamina A din ficat, stimulează funcția sistemului imunitar și vindecarea rănilor.
Doza recomandată/adevărată:
Bărbați: 11 mg pe zi.
Femei: 8 mg pe zi.
Surse alimentare:
Stridii (13 mg per stridie), carne de vită (6 mg per 3 uncii), lapte (2 mg per cană), curcan (4.5 mg per 3
uncii), caju (4.5 mg per 3 uncii).
UL (doza maximă tolerabilă): 40 mg pe zi.
Așa cum poți vedea, obținerea vitaminelor și mineralelor esențiale din dieta ta în fiecare zi poate fi o
sarcină dificilă. Astfel, un multivitamin pare o alegere evidentă. Una sau două pastile pe zi și deficiențele
tale dispar!
Dar, dacă te uiți la eticheta majorității multivitaminelor, vei observa două probleme majore:
1. Cele mai multe nu conțin toate vitaminele și mineralele esențiale de care are nevoie organismul tău.
Nu sunt dozate corespunzător și conțin micronutrienți pe care nu avem probabilitatea să îi avem în
deficiență. Sau mai rău - anumite ingrediente sunt supradozate, făcându-le dăunătoare pentru sănătatea
ta.
2. Multe multivitamine conțin o listă lungă de ingrediente pe care nici nu le-ai auzit și nici nu le ai nevoie.
Majoritatea acestor ingrediente nu au nicio cercetare în spatele lor și probabil sunt neconfirmate și
ineficiente.
Lista lungă de ingrediente ar putea să facă pe unii oameni să creadă că primesc mult pentru banii lor. Dar,
adevărul este că cea mai mare parte este umplutură ieftină care ajută la reducerea costurilor de
producție și la maximizarea profitului.
Cu asta încheiat, există câteva multivitamine bune și care merită banii.
Cel mai probabil va trebui să cauți zeci de produse înainte să găsești unul bun, dar ele există
Cu siguranță le recomandăm pentru sănătatea generală. Sunt o sursă excelentă de acizi grași omega-3.
Acizii grași omega-3 (EPA și DHA) se găsesc în principal în anumite tipuri de pește, precum macrou și
hering. Acești acizi grași esențiali nu sunt doar necesari pentru funcționarea corectă a organismului, ci
aduc și numeroase beneficii pentru sănătate.
Uleiurile de pește ajută la reducerea rigidității și durerii articulare, combat depresia, scad tensiunea
arterială, îmbunătățesc memoria și performanța cognitivă, și multe altele.
De asemenea, uleiurile de pește cresc sinteza proteinelor musculare și reduc durerea după antrenament.
Dar iată aspectul important de știut despre suplimentele de ulei de pește:
Multe dintre ele sunt de calitate slabă, fabricate în cel mai ieftin mod posibil pentru a maximiza profitul.
Pentru a evita să cumperi produse de calitate slabă, trebuie să te uiți la conținutul de EPA și DHA per
porție.
Uleiurile de pește de calitate scăzută au adesea doar 150-200 mg per gram, ceea ce le face ineficiente. Ar
trebui să consumi prea multe porții pentru a beneficia de efecte.
Doza zilnică general recomandată pentru EPA și DHA variază între 400 și 700 mg pentru fiecare. Un ulei
de pește de înaltă calitate ar putea costa mai mult decât unul ieftin. Dar dacă conține suficient în fiecare
porție pentru a obține doza zilnică necesară, atunci este probabil o investiție mai bună
Asigurarea aportului zilnic de vitamine și minerale esențiale îți va asigura funcționarea optimă a
organismului, te va energiza și contribuie la prevenirea multor boli pe termen lung.
Vitamina D este una dintre cele mai importante substanțe de care organismul tău are nevoie. Deoarece
corpul tău nu o poate produce fără expunerea la soare, iar puține alimente sunt bogate în vitamina D,
este o idee bună să iei suplimente cu aceasta. Doza zilnică recomandată de vitamina D este între 1000 și
2000 UI pe zi. Asigură-te că produsul pe care-l alegi are o cantitate adecvată per porție.
Order from
Order from