Ghid esențial pentru sănătate.
Vitamina A este benefică pentru vedere, dar are multe alte sarcini vitale:
De asemenea, ajută la funcționarea normală a inimii, plămânilor, rinichilor și altor organe.
RDA/AI:
Bărbați: 900 mcg pe zi
Femei: 700 mcg pe zi
Surse alimentare:
Varză Kale (443 mcg per ½ cană), morcovi (538 mcg per ½ cană), cartofi dulci (961 mcg per ½ cană), dovleac conservat (953 mcg per ½ cană), dovleac butternut (572 mcg per ½ cană), pepene galben (467 mcg per ½ pepene).
UL: 3.000 mcg pe zi.
Funcții
Surse naturale
Tiamina se găsește în toate alimentele naturale, deși în cantități mici.
Surse importante includ cereale integrale, germeni de grâu, drojdie, leguminoase, semințe oleaginoase și nuci, în special arahide. Carnea, peștele, ouăle, legumele și fructele conțin cantități mai mici.
Laptele este o sursă importantă de tiamină pentru sugari, cu condiția ca starea lor de tiamină să fie satisfăcătoare.
Necesar zilnic
Doza zilnică de tiamină este de 0,5 mg la 1000 de calorii de energie consumată.
Conținutul de tiamină al organismului este de aproximativ 30 mg, iar dacă se administrează mai mult decât acesta, este pur și simplu eliminat prin urină.
Funcții
Surse naturale
Cele mai bogate surse naturale sunt laptele, ouăle, ficatul, rinichii și legumele cu frunze verzi. Carnea și peștele conțin cantități mici.
Cerealele (fie că sunt integrale sau măcinate) și leguminoasele sunt surse relativ sărace, dar datorită cantității în care sunt consumate, contribuie în mare măsură la aportul de riboflavină în dieta indiană.
Germinarea crește conținutul de riboflavină al leguminoaselor și cerealelor.
Necesar zilnic
Doza zilnică este de 0,6 per 1000 kcal din aportul de energie.
Funcții
Surse naturale
Niacina se găsește în alimente de origine vegetală și animală.
Surse importante sunt arahidele, cerealele integrale, leguminoasele, ficatul, carnea și peștele. Leguminoasele și cerealele germinate sunt bogate în niacină.
Necesar zilnic
Doza zilnică este de 15-29 mg pentru bărbați și 13-15 mg pentru femei.
Funcții
Surse naturale
Este larg răspândită atât în alimentele de origine animală, cât și vegetală.
Se găsește în grâul integral, arahide, ciuperci, soia, drojdia de bere, mazăre, melasă, rinichi, ficat, creier etc.
Necesar zilnic
Se consideră că aproximativ 4-10 mg pentru bărbați și 4-7 mg pentru femei de acid pantotenic pe zi ar fi suficiente, deoarece nu s-a stabilit încă o cerință definitivă.
Funcții
Este strâns legată de metabolismul sistemului nervos central.
Surse naturale
Piridoxina se găsește în cantități mari în ficat, carne, gălbenuș de ou, rinichi, drojdie, pește, cereale integrale, semințe, banane, arahide, soia, orez neprelucrat, grâu integral, morcovi, cartofi, porumb și leguminoase.
Necesar zilnic
Doza zilnică recomandată (RDA) de piridoxină este între 10 și 125 mg.
Persoanele în vârstă, femeile însărcinate sau care iau pastile și pacienții cu probleme de inimă au nevoie de o cantitate mai mare de vitamina B-6
Funcții
Surse naturale
Vitamina D este unică deoarece se obține atât din expunerea la soare, cât și din alimente.
Uleiurile de ficat de pește, deși nu sunt considerate alimente, sunt cele mai bogate surse de vitamina D.
Necesar zilnic
Doza recomandată este de 400-800 UI (10-20 mcg) pentru sugari sub 1 an, 400 UI (10
mcg) pentru copii și până la 20 de ani, 400-800 UI (10-20 mcg) pentru adulți, și 400-800 UI
(10-20 mcg) pentru femeile în a doua jumătate a sarcinii și în perioada de alăptare.
Notă: 1 UI este echivalent cu 0,025 mcg de colecalciferol.
Funcții
Vitamina E scade coagularea sângelui în interiorul vaselor de sânge, fiind benefică pentru prevenirea varicelor.
Surse naturale
Vitamina E se găsește în legume cu frunze verzi, porumb, soia, grâu și cereale integrale și uleiuri din semințe de nucă și legume.
Se găsește în lapte, ou, pește și carne. Alimentele bogate în acizi grași polinesaturați (PUFA) sunt adesea și bogate în vitamina E.
Alimentele de origine animală sunt în general sărace în vitamina E. De asemenea, se prepară și sintetic.
Necesar zilnic
Doza medie zilnică este de aproximativ 8 până la 10 mg la bărbați și 7-8 mg la femei de vitamina E.
Funcții
Surse naturale
Vitamina K se găsește în cantități abundente în legumele verzi proaspete precum roșii, soia, lucerna, spanac, varză, conopidă și ficat de porc etc.
Uleiul de porumb și soia este, de asemenea, bun. Toate fructele și cerealele sunt, totuși, surse sărace de vitamina K.
Această vitamină se găsește în cantități mici în lapte și produsele sale, care includ iaurt și zer.
Necesar zilnic
Doza recomandată zilnică (RDA) este de 50 mcg pentru copii și 70 mcg pentru adulți. O dietă mixtă normală, susținută de sinteza bacteriilor din intestin, furnizează o cantitate adecvată de vitamina K.
Funcții
Participă la formarea și maturarea celulelor roșii.
Surse naturale
Sursele de acid folic sunt ficatul, carne, produse lactate, ouă, lapte, fructe, rinichii, conopida, legumele cu frunze și cerealele.
Necesar zilnic
Doza recomandată (RDA) este de 100 mcg pentru adulți. RDA trebuie să fie dublă în timpul sarcinii. Cererea este foarte mare în condiții de multiplicare rapidă a celulelor, cum ar fi copiii în creștere, sarcina, anemiile hemolitice și tulburările neoplastice.
Funcții
Surse naturale
Sursele importante de vitamina B12 sunt laptele, ouăle, ficatul și carnea.
Necesar zilnic
Doza zilnică recomandată pentru vitamina B12 este de 1 mcg pentru adulți și 0,2 mcg pentru copii. Vegetarienii trebuie să mărească aportul de lapte sau să ia vitamina B12 ca supliment.
Funcții
Surse naturale
Amla sau coacăza indiană este una dintre cele mai bogate surse de vitamina C, atât în starea proaspătă, cât și în cea uscată.
Goiabele sunt alte surse ieftine, dar bogate, ale acestei vitamine.
Alte surse importante de vitamina C sunt fructele proaspete și legumele cu frunze verzi.
Necesar zilnic
Doza zilnică recomandată (RDA) de vitamina C este de 60 mg.
Funcții
Surse naturale
Se găsește în germeni de grâu, tărâțe de orez și în albușul de orez, lapte și în țesuturile animale.
Necesar zilnic
Nu s-a stabilit exact necesarul sau suplimentul, dar aportul din dieta nutritivă echilibrată zilnică este adecvat.
Funcții
Surse naturale
Surse importante de Inozitol sunt drojdia de bere, fasolea, germeni de grâu, grepfrutul, stafidele, melasa nerafinată, alunele și varza.
Necesar zilnic
Doza zilnică recomandată (RDA) este considerată 500 mg pentru copii și 1000 mg pentru adulți.
Funcții
Surse naturale
Colina se găsește în cantități mari în unt, gălbenuș de ou și țesut nervos.
Necesar zilnic
Nu există un necesar de bază.
Funcții
Surse naturale
Se găsește în cantități mari în drojdie, ficat, tărâțe de orez și arahide.
Este, de asemenea, produsă în intestine.
Necesar zilnic
Doza zilnică recomandată pentru biotină este de 0,030-0,10 mg (30-100 mcg) pentru bărbați și 0,05-0,10 mg (50-100 mcg) pentru femei. Șamponul care conține 0,5% biotină este folosit pentru a preveni căderea părului.
Funcții
Surse naturale
Borul se găsește în cantități mari în morcov, măr și pară.
Necesar zilnic
Un aport zilnic de 2 mg ar fi adecvat.
Funcții
Îmbunătățire.
Surse naturale
Bromul se găsește în alimente, în special în țesuturile animale.
Zilnic
Nicio nevoie de bază.
Funcții
Este esențial pentru dinți puternici și oase sănătoase.
Surse naturale
Produsele lactate precum laptele, iaurtul și brânza sunt cele mai bune surse de calciu. Alte surse importante sunt spanacul, frunzele de fenicul, frunzele de muștar, smochinele uscate, migdalele, pâinea/făina integrală, cartofii, caisele uscate, citricele, țelina, pătrunjelul, anumite tipuri de pești cum ar fi păstrăvul și fructele.
Alte alimente bogate în calciu sunt cerealele integrale, pâinea, ragiul, semințele de susan, leguminoasele, fasolea rajmah, soia, semințele de mac, nuca de cocos uscată, legumele și fructele, și beți suficientă apă (cel puțin opt pahare pe zi).
Necesar zilnic
Doza zilnică recomandată (RDA) este de 400 până la 500 mg de calciu pentru copii și adulți. Pentru femeile aflate la menopauză, care nu iau estrogen, doza va fi de 1000 până la 1500 mg de calciu.
Din păcate, tabletele de calciu în sine sunt greu absorbite și calciul este eliminat în urină nefolosit. Așadar, luați suplimentul de calciu împreună cu vitamina D, disponibilă în peștele gras, cerealele fortificate sau expunerea la soare.
Deficiența de magneziu reduce nivelul de calciu. Raportul ideal calciu-magneziu este de 2:1 pentru o absorbție eficientă. Sursele naturale de magneziu sunt legumele cu frunze verzi, arahidele, soia și meiul care sunt surse bogate de magneziu.
Excesul de calciu poate cauza leziuni renale, constipație, greață, sete excesivă, dureri abdominale și confuzie generală.
Funcții
Surse naturale
Clorul este prezent sub formă de clorură de sodiu în lapte, apă, și alte articole alimentare etc. Se găsește și în grâu, orz, cereale și leguminoase, fructe precum pepenele, ananasul, și legume cu frunze verzi.
Necesar zilnic
Doza zilnică recomandată (RDA) este de 10-20 grame (aproximativ 4 grame de sodiu). Consumul de sare în timpul verii ar trebui să fie mai mare pentru a face față transpirației excesive, vărsăturilor și diareei cauzate de căldură.
Funcții
Surse naturale
Sursele de crom includ nuci, nuca de betel, frunze de betel, ciuperci, bere, ficat, cereale integrale, fructe de mare, drojdie de bere, ulei de porumb etc.
Necesarul zilnic de crom
Doza zilnică recomandată (RDA) este de 5 - 200 mcg pentru un adult. Poate fi de 10-60 mcg pentru sugari și 20 - 200 mcg pentru copii.
Funcții
Surse naturale
Sursele alimentare de cobalt includ legumele cu frunze verzi, carne, ficat, lapte, stridii și scoici.
Necesarul zilnic
Cobaltul, fiind un component al vitaminei B-12 (4,5%), este esențial pentru hematopoieza umană. Doar o cantitate infimă de cobalt în dieta noastră zilnică este suficientă
Funcții
Surse naturale
Cuprul se găsește în fructe proaspete și uscate, legume verzi și cu frunze. Este disponibil în ficat, rinichi, crustacee și leguminoase uscate.
Laptele este sărac în cupru.
Apa moale conține mai mult cupru decât apa din rezervoare.
Necesarul zilnic
Se consideră că aportul zilnic sigur și adecvat este de 0,4-0,7 mg pentru sugari, 0,7-2,5 mg pentru copii și 1,5-3 mg pentru adulți. O dietă normală amestecată este destul de adecvată.
Funcții
Surse naturale
Fluorul se găsește în urme în apă și alimente. Fructele de mare, brânza și ceaiul sunt surse bune.
Necesarul zilnic
Doza zilnică sigură și adecvată (doza zilnică recomandată) de fluor în dietă este de 0,25 mg pentru copii și 1,5 până la 4,0 mg pentru adulți. În medie, ingerăm aproximativ 1 mg de fluor zilnic din apa potabilă și 0,25-0,35 mg din dietă. Apa potabilă nu ar trebui să conțină mai mult de 1-2 mg de fluor pe litru.
În cazul conținutului excesiv, se recomandă defluoridarea apei prin adăugarea a două substanțe chimice, var și alaun, urmate de floculare, sedimentare și filtrare. Consumul prelungit de apă care conține fluor peste 10 ppm sau manipularea mineralelor care conțin fluor poate cauza intoxicație cu fluor, ducând la modificări patologice precum densitatea crescută și hipercalcificarea oaselor.
Funcții
Surse naturale
Iodul este disponibil în cantități mici în apă, alimente și sare obișnuită.
Iodul găsit în apa mării este de 0,2 mg pe litru. Algele marine și cochiliile poroase sunt foarte bogate în iod.
Cele mai bune surse sunt peștele de mare, sarea de mare, legumele verzi și frunzele precum spanacul crescute pe sol bogat în iod. Sursele comune includ laptele, carnea și cerealele.
Aproximativ 90% din aportul de iod este obținut din alimentele consumate, iar restul din apă.
Sarea obișnuită fortificată cu mici cantități de iodat de sodiu sau potasiu este acum pusă obligatoriu la dispoziție pe piață sub denumirea de sare iodată pentru a preveni gâtul endemnic.
Necesarul zilnic
Doza zilnică recomandată (RDA) este de 80 mcg pentru copii și 150 mcg pentru adulți. Cerința pentru copiii în creștere, femeile gravide și cele care alăptează este mai mare.
Funcții
Aceste granule dispar în timpul activității celulelor nervoase și reapar în timpul odihnei.
Surse naturale
Toate cerealele integrale, legumele, leguminoasele, trestia de zahăr, peștele și alimentele de origine animală precum ouăle, ficatul, carnea etc. (cu excepția laptelui, untului), și legumele precum tulpinile uscate de lotus, frunzele de conopidă, frunzele de nap, linte, mazăre, cele cu frunze verzi și fructe precum coacăzele negre, pepenele roșu, stafidele, curmalele uscate sunt surse bune de fier.
Necesarul zilnic
Se sugerează RDA de 1,0 mg/kg pentru sugari, 20 mg pentru copii, 25 mg pentru băieți, 35 mg pentru fete, 24 mg pentru bărbați adulți, 32 mg în timpul lactației.
O dietă normală asigură necesarul. Băieții/fetele adolescenți și femeile în timpul sarcinii și alăptării au nevoie de mai mult fier.
Funcții
Surse naturale
Soyabean, legumele cu frunze și nucile sunt surse bune de magneziu.
Apa dură are conținut ridicat de magneziu, în timp ce laptele este o sursă săracă.
Necesarul zilnic
RDA (doza zilnică recomandată) pentru sugari este de 40 mg în primele 6 luni, 60 mg în următoarele 6 luni și apoi în ritmul de
3,0-4,5 mg/kg greutate sau 350 mg pentru bărbații adulți și 300 mg pentru femei. Prezența sa în dieta normală este în general suficientă pentru a satisface cerințele organismului.
Funcții
Surse naturale
Sursele de mangan includ tărâțele integrale, semințe, nuci, crustacee, organele animale și ceaiul negru.
Necesarul zilnic
Se recomandă un necesar zilnic de 1,5 mg pentru copii și 2 până la 5 mg pentru adulți. Dieta normală mixtă conține aproximativ 2 mg, ceea ce este suficient.
Funcții
Surse naturale
Molibdenul se găsește în principal în cereale integrale, leguminoase, legume cu frunze verzi și nuci. De fapt, alimentele bogate în proteină și fier sunt, de asemenea, o sursă bogată de molibden.
Necesarul zilnic
Se recomandă un necesar zilnic de 250 mcg pentru copii și 500 mcg pentru adulți. Dieta mixtă normală va satisface necesarul de molibden
Funcții
Surse naturale
Fosforul se găsește în cereale, pâine integrală și făină, germeni de grâu, soia, migdale și alte nuci, carne, pui, pește, ouă, struguri, fructe de citrice, mure, merișoare, castraveți, roșii și pepeni.
Fosforul prezent în alimentele de origine animală precum carne, ouă și lapte este absorbit într-o măsură mai mare.
Necesarul zilnic
Se recomandă un necesar zilnic de 500 mg pentru copii și 800-1200 mg pentru adulți. Se sugerează că aportul de fosfor ar trebui să fie cel puțin egal sau poate de două ori mai mare decât aportul de calciu."
Funcții
Surse naturale
Potasiul se găsește în abundență în nuci, fructe, oțet, paprika, legume verzi și frunze.
Alte surse importante sunt curmalele, germeni de grâu, cartofii, bananele, roșiile, spanacul, portocalele, carne, varza, mazărea, arahidele, laptele praf degresat, semințe, pește și carne de pasăre.
Necesarul zilnic
Se recomandă un necesar zilnic de 2 g pentru copii și 4 g pentru adulți."
Functions
Natural Sources
Wholegrain cereals are best sources of selenium.
Daily Requirement
The RDA (recommended daily allowance) of 20-30 mcg for children, 40-70 mcg for men, 45-55 mcg for women, is recommended.
Funcții
Surse naturale
Sursele de siliciu includ cereale integrale, mei, porumb; fructe precum mere, guave, portocale, stafide, miere, cireșe; nuci precum migdale, curmale, nuci, alune; legume precum castraveți, țelina, ceapă, varză, spanac, endivie, morcovi, napi, vinete, sfeclă roșie, dovleac și pește etc.
Necesar zilnic
Doar o cantitate infimă de siliciu în dieta zilnică este suficientă.
Funcții
În calitate de compuși de sodiu, funcțiile lor sunt:
Surse naturale
Sodiul se găsește în multe alimente precum lapte și legume, și este adăugat sub formă de sare obișnuită în timpul gătitului. Este prezent în făină integrală, pâine, țelină, banane, apă, lapte, lotus, tulpină uscată, legume și frunze verzi; sfeclă roșie, fructe, pește și carne.
Necesar zilnic
Necesarul zilnic ca sare de sodiu este de 10-15 mg, dar în mod normal consumul este mult peste acesta. Necesarul de sare de sodiu depinde de climă, ocupație și activitate fizică. Persoanele angajate în muncă grea vor avea nevoie de mai mult.
Funcții
Surse naturale
Sulfurul se găsește în legume, fructe și leguminoase.
Necesar zilnic
Dieta bogată în proteine oferă suficient sulfur.
Funcții
Surse naturale
Sursele de vanadiu includ porumb, hrișcă, usturoi, grâu integral, ridiche, ulei de măsline, mere, fasole verde, varză, morcov, roșii, ceapă, sfeclă roșie, arahide, pătrunjel, ulei de floarea-soarelui, salată și prune.
Necesar zilnic
Doza recomandată zilnică (RDA) este considerată a fi de 1-4 mcg pentru adulți. Această cantitate este furnizată în dieta noastră normală de zi cu zi."
Funcții
Surse naturale
Sursele de zinc includ grâu integral, cereale pentru micul dejun, nuci, leguminoase, alimente de origine animală, precum crabii, sardinele, stridiile, carne slabă, ouă, brânză și pește.
Necesar zilnic
Se sugerează o doză zilnică recomandată (RDA) de 3 mg pentru sugari, 10 mg pentru copii și 10-15 mg pentru adulți. Majoritatea dietelor umane asigură aceste necesități. Copiii în creștere, femeile gravide și cele care alăptează au nevoie de mai mult.
Despre
Aloe Vera este o plantă cunoscută și utilizată pe scară largă pentru proprietățile sale terapeutice.
Este recunoscută pentru capacitatea sa de a calma și vindeca pielea și este adesea utilizată în produsele de îngrijire a pielii și sănătate.
Aloe Vera este denumită științific Aloe barbadensis miller și face parte din familia Liliaceae.
Beneficii pentru sănătate
Clasificare Științifică
Regn: Plantae
Ordin: Asparagales
Familie: Xanthorrhoeaceae
Gen: Aloe
Specie: A. barbadensis miller
Despre
Amla este o plantă folosită extensiv în fabricarea medicamentelor ayurvedice.
Se presupune că Amla reîmprospătează toate sistemele organice ale corpului, oferind forță și bunăstare.
Potrivit experților ayurvedici, utilizarea regulată a amla va face ca viața noastră să depășească 100 de ani, ca în tinerețe.
Amla ne ține departe de toate bolile prin stimularea sistemului nostru imunitar.
Este cunoscută sub numele de Emblica officinalis în termeni biologici și amlaki în limba sanscrită. Este cea mai bogată sursă naturală de vitamina C.
Beneficii pentru sănătate
Clasificare Științifică
Regn: Plantae
Diviziune: Plante cu flori
Clasă: Magnoliopsida
Ordin: Malpighiales
Familie: Euphorbiaceae
Trib: Phyllanthee
Subtrib: Flueggeinae
Gen: Phyllanthus
Specie: P. emblica
Despre
Ashwagandha a fost utilizată ca sedativ, diuretic, tonic de rejuvenare, agent antiinflamator, afrodisiac și stimulator imunitar.
Este benefică în special în tulburările legate de stres, cum ar fi artrita, hipertensiunea, diabetul, slăbiciunea generală, etc.
A arătat, de asemenea, rezultate impresionante atunci când este folosită ca stimulent pentru sistemul imunitar. Este considerată un adaptogen care stimulează sistemul imunitar și îmbunătățește memoria.
Ashwagandha crește numărul de celule albe din sânge și pregătește corpul să producă antigeni împotriva diferitelor infecții și alergii.
Este, de asemenea, considerată un tonic pentru inimă și plămâni, deoarece consumul regulat controlează tensiunea arterială și reglează bătăile inimii. Are un efect puternic hrănitor și protector asupra sistemului nervos.
Beneficii pentru sănătate
Este un puternic afrodisiac, ajutând astfel la îmbunătățirea puterilor sexuale și a rezistenței de durată.
Clasificare Științifică
Regn: Plantae
Subregat: Tracheobionta
Diviziune: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Subclasă: Asteridae
Ordin: Solanales
Familie: Solanacea
Gen: Withania
Specie: W. somnifera
Despre
Bitter Melon, cunoscut și sub numele de Bitter Gourd sau Karela, este o plantă care ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge și menține funcțiile corpului în stare normală.
Principalii săi constituenți sunt lectinele, charantina și momordicina. Are rezultate binecunoscute în diabetul zaharat.
Bitter melon nu este doar benefic în diabetul zaharat, ci este și foarte benefic în multe alte tulburări care au afectat omenirea.
Beneficii pentru sănătate
Clasificare Științifică
Regn: Plantae
Diviziune: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Ordin: Violales
Familie: Cucurbitaceae
Gen: Momordica
Specie: M. charantia
Despre
Shallaki este folosit pe scară largă ca agent antiinflamator în tratamentul artritei reumatoide, artritei reumatoide juvenile, durerilor de spate, miozitei, fibrozitei și osteoartritei.
Boswellia Serrata este cunoscută în mod obișnuit sub numele de salai guggulu în limba nativă indiană, deoarece posedă proprietăți similare cu guggulu (commiphora mukul).
Este ushan virya în putere, așa că acționează în toate tulburările vata. Mai mult, posedă rasa kashaya, tickt și madhur, ceea ce o face supresoare de kapha.
Prin urmare, Boswellia Serrata (Shallaki) posedă calitățile care suprimă tulburările create de vata și kapha dosha.
Beneficii pentru sănătate
De asemenea, acționează ca agent afrodisiac, ajutând astfel la creșterea numărului de spermatozoizi și la îmbunătățirea calității acestora.
Clasificare Științifică
Regn: Plantae
Diviziune: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Ordin: Sapindales
Familie: Burseraceae
Gen: Boswellia
Specie: Boswellia serrata
Despre
Brahmi este utilizată ca tonic herbal pentru creier, pentru a rejuvena corpul, ca promotor al memoriei și tonic nervos.
Îmbunătățește memoria și ajută la depășirea efectelor negative ale stresului. Este unică în capacitatea sa de a revigora procesele mentale, reducând în același timp efectele stresului și anxietății nervoase. Brahmi induce o senzație de calm și pace.
Brahmi a câștigat faimă la nivel mondial ca stimulent al memoriei și promotor al vigilenței mentale. Este utilizată pe scară largă ca antioxidant și în îmbunătățirea funcțiilor celulelor cerebrale.
Ajută la ameliorarea congestiei nervoase și a tensiunii de la nivelul acestora, deoarece posedă potența ushan virya; prin urmare, reduce vata dosha, care este principala vinovată în provocarea acestor probleme. Datorită prezenței rasei tickt, brahmi pătrunde ușor în țesuturi, oferind astfel o senzație de alinare.
Beneficii pentru sănătate
Clasificare Științifică
Regn: Plantae
Diviziune: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Ordin: Lamiales
Familie: Scrophulariaceae
Gen: Bacopa
Specie: B. monnieri
Despre
Usturoiul este una dintre cele mai vechi plante medicinale cunoscute și, totodată, unul dintre cele mai eficiente remedii pentru scăderea tensiunii arteriale.
De asemenea, încetinește pulsul și modifică ritmul cardiac, pe lângă ameliorarea simptomelor de amețeală, lipsă de aer și formarea de gaze în tractul digestiv.
Usturoiul are un efect antiseptic și este un remediu excelent pentru bolile infecțioase și inflamațiile stomacului și intestinului.
Usturoiul reduce riscul de cancer esofagian, gastric și de colon. Este clasificat atât ca plantă medicinală, cât și ca legumă.
Este foarte frecvent utilizat în gătirea alimentelor. Poate fi călit pentru a crea un gust nucos și savuros; fiert pentru a crea o aromă blândă; copt la cuptor pentru a scoate în evidență aroma nucului cu o calitate caramelizată; prăjit pentru a crea o crustă exterioară crocantă; sau grătar pentru a crea o aromă moale și afumată.
Beneficii pentru sănătate
Clasificare Științifică
Regn: Plantae
Diviziune: Magnoliophyta
Clasă: Liliopsida
Ordin: Asparagales
Familie: Alliaceae
Subfamilie: Allioidea
Trib: Allieae
Gen: Alliumm
Specie: A. sativum
Despre
Guggul este utilizat pe scară largă pentru tratarea obezității și a colesterolului ridicat.
Scade colesterolul seric și fosfolipidele și protejează, de asemenea, împotriva aterosclerozei induse de colesterol. Este cunoscut și sub numele de guggulu.
Beneficii pentru sănătate
Este folosit și în reducerea nivelurilor de grăsime din organism și este utilizat ca agent anti-obezitate de secole.
Clasificare Științifică
Regn: Plantae
Diviziune: Magnoliophyta
Clasă: Liliopsida
Ordin: Asparagales
Familie: Alliaceae
Subfamilie: Allioidea
Trib: Allieae
Gen: Alliumm
Specie: A. sativum
Despre
Tulsi este o plantă aromatică găsită pretutindeni în India. Este cea mai venerată plantă în cultura hindusă.
Această plantă conține o compoziție chimică astfel încât nici țânțarii și nici muștele nu pot veni aproape de plantă din cauza mirosului său specific. Astfel, plantarea de tulsă în curte menține casa noastră în siguranță împotriva bolilor cauzate de acești organisme.
Este cunoscută în mod obișnuit sub numele de busuioc sfânt și are proprietăți antibacteriene și antiparazitare. Părțile plantei folosite sunt frunzele, florile, semințele și rădăcina.
Este folosită în diverse formulări ayurvedice pe bază de plante. Planta de tulsă este predominant utilizată în bronșită și condiții astmatice.
Beneficii pentru sănătate
Clasificare Științifică
Regn: Plantae
Diviziune: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Ordin: Lamiales
Familie: Lamiacea
Gen: Ocimum
Specie: O. tenuiflorum
Despre
Neem este o plantă foarte cunoscută în India și posedă proprietăți medicinale miraculoase. Este cunoscută sub denumirea de Azadirachta indica în termeni biologici.
Neem a fost folosit ca pesticid încă din antichitate datorită proprietății sale remarcabile de a lupta împotriva dăunătorilor și microorganismelor.
Fiecare parte a plantei este folosită, adică floare, frunze, scoarță, sămânță, ulei, ramuri și exudantul numit neera, care curge din scoarță. Neem este o plantă cu multiple scopuri, recomandată în orice tip de afecțiune.
Beneficii pentru sănătate
Ajută la vindecarea rapidă a arsurilor și leziunilor.
. Este utilizat în mod extensiv în caz de cădere a părului și încărunțirea prematură a părului.
Are rezultate bune în tratarea eczemelor și chiar a ciupercilor.
Clasificare Științifică
Nume științific: Azadirachta indica
Familie: Meliaceae
Clasificare superioară: Azadirachta
Regn: Plantae
Ordin: Sapindales
Rang: Specie
Despre
În Charak Samhita, Shilajit este descris ca un produs al patru minerale: aur, argint, cupru și fier, în timp ce Susruta Samhita a inclus încă două minerale, plumb și zinc, în componența sa.
În funcție de predominanța mineralelor sursei, rocii, a fost clasificat în patru categorii: Sauvarna, Rajat, Tamra și Lauha.
Ultima varietate, Lauha Shilajit sau Shilajit brun-negricios, este comună și se presupune că este cea mai eficientă. Charaka Samhita menționează că fără ajutorul Shilajit nu se poate ameliora nicio boală vindecabilă.
Potrivit Susruta Samhita 15,32-40, obezitatea poate fi vindecată prin administrarea de clisme cu medicamente cu proprietăți lichefieri care conțin minerale precum Silajatu, urina de vacă, cele trei myrobalane, miere, orz etc.
Tradițional, oamenii îl folosesc cu lapte pur pentru a-și îmbunătăți energia, puterea sexuală și spirituală.
Beneficii pentru sănătate
Clasificare Științifică
Shilajit
Despre
Sunătoarea este una dintre cele mai bine investigate plante medicinale. Are o combinație de elemente, printre care cel mai important este "hipericina".
Reacționează cu substanțe chimice specifice din creier pentru a atenua disconfortul emoțional, a combate depresia și a calma nervii. Sunătoarea este folosită pentru a relaxa și a calma psihicul, cu efecte secundare minime. Este larg utilizată ca remediu pe bază de plante pentru depresie.
S-a constatat că este foarte benefică în vindecarea rănilor și este deosebit de eficientă pentru rănile murdare și septice.
Sunătoarea a fost folosită în cazul ulcerelor de picior putrede, care nu se vindecau.
Asemănător cu lipitoarea folosită acum câțiva ani pentru curățarea rănilor, nu distruge țesuturile sănătoase și celulele sănătoase, ci curăță murdăria din rănile septice.
Ajută la reducerea inflamației în răni septice, furuncule, celulită și limfangită.
Beneficii pentru sănătate
Clasificare Științifică
Regn: Plantae
Divizie: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Ordin: Malpighiales
Familie: Clusiaceae
Gen: Hypericum
Specie: H. perforatum
Despre
Terminalia Arjuna este o plantă valoroasă folosită în tratamentul anginei, bolii coronariene, insuficienței cardiace, edemelor și posibil hipercolesterolemiei. Și-a dovedit cu succes utilitatea în bolile legate de inimă.
Beneficii pentru sănătate
Clasificare Științifică
Regn: Plantae
Divizie: Magnoliophyta
Clasă: Magnoliopsida
Ordin: Myrtales
Familie: Combretaceae
Gen: Terminalia
Specie: T. arjuna
Despre
Triphala este o pregătire pe bază de plante compusă din proporții egale de Haritaki, Amalaki și Bibhitaki.
- Haritaki: Este un rasayana pentru ochi și benefic pentru sistemul digestiv. Ajută la îmbunătățirea absorbției substanțelor nutritive din alimente.
Haritaki este un yogavahini, ceea ce înseamnă că curăță canalele și este absorbit rapid de către organism. În plus, Charaka Samhita spune că Haritaki echilibrează toate doshas.
Charaka Samhita spune că este cel mai bun dintre plantele de rejuvenare.
Este o sursă excelentă de vitamina C și este cea mai concentrată și absorbitoare sursă de vitamina în regnul plantelor.
Conține, de asemenea, alte minerale absorbabile care hrănesc pielea, sângele și întregul corp. Datorită conținutului său ridicat de vitamina C, este un antioxidant puternic.
Sushruta evidențiază efectul bhedana al acestui fruct, ceea ce înseamnă că, datorită calității sale de încălzire, curăță canalele înfundate aproape ca și cum le-ar foraja.
Beneficii pentru sănătate
Clasificare Științifică
Haritaki
(Terminalia chebula)
Amalaki
(Emblica officinalis)
Bibhitaki (Terminalia belerica)
Despre
Turmeric este o plantă valoroasă utilizată în mod extensiv în medicina ayurvedică indiană și chineză.
Numele său botanic este Curcuma longa. Turmericul este folosit pe scară largă în bucătăria indiană, din Orientul Mijlociu, marocană, africană și din Asia de Sud-Est, în special în curry, legume, orez, pește și feluri de mâncare din carne pentru a adăuga culoare și aromă.
Considerat o plantă de curățare pentru întregul corp, conferă energie și aduce prosperitate. Tulpina ca degetul este opărită, uscată și folosită în preparatele medicinale. În plus, turmericul (haldi) este excelent pentru piele.
Deci, înainte de a investi într-un produs de înfrumusețare scump, aruncați o privire în bucătăria dvs.
Beneficii pentru sănătate
Clasificare Științifică
Regn: Plantae
Diviziune: Magnoliophyta
Clasă: Liliopsida
Subclasă: Zingiberidae
Ordin: Zingiberales
Familie: Zingiberaceae
Gen: Curcuma
Specie: C. longa
Despre
Wheatgrass este o plantă frecvent întâlnită în India și este cunoscută pentru valoarea sa nutritivă.
Este cunoscută sub denumirea de Triticum aestivum din punct de vedere biologic. Conține enzime precum protează, citocrom, amilază, lipază, transhidrogenază și SOD (super oxid dismutază).
Pe lângă aceste enzime, conține și toate aminoacizii esențiali, în special alanină, acid aspartic, acid glutamic, arginină și serină, care sunt utile în furnizarea unei cantități bune de proteină în corp.
Wheatgrass conține clorofilă și flavonoide în cantități bune. Conține, de asemenea, vitamine precum vitamina A, vitamina C și vitamina E și minerale precum fier, calciu și magneziu.
Beneficii pentru sănătate
etc.
Este util și în digestia amidonului din corp.
Clasificare Științifică
Îmbunătățirea Sistemului Digestiv
Prevenirea Cancerului
Tratarea Diabetului și a Bolilor de Inimă
Tratarea Constipației
Detoxifierea Metalelor Grele din Sânge
Curățarea Ficatului
Prevenirea Căderii Părului
Order from
Order from