Vitamina B12 este esențială pentru funcționarea organismului uman. Iată cum o poți incluse în dieta ta zilnică.
Vitamina B12 nu poate fi produsă de plante sau animale independent.
Cu o ușoară răceală în aer, putem deja simți că se apropie sezonul de iarnă. Însă, înainte să începi să te gândești la ciocolată caldă, halwa și ceai, este și momentul să-ți întărești organismul pentru a te feri de infecții cauzate de vremea rece și friguroasă. Un corp sănătos și în formă ne permite să funcționăm eficient în fiecare zi, iar pentru asta trebuie să ne hrănim cu vitamine și minerale esențiale. Deficiența oricărei vitamine sau minerale poate duce la o serie de boli de sănătate.
Vitamina B12 este una dintre cele mai esențiale vitamine de care are nevoie organismul nostru. Cunoscută și sub numele de cobalamină, această vitamină solubilă în apă nu poate fi produsă independent de plante sau animale. Deficiența acesteia este, așadar, destul de comună în rândul vegetarianilor și veganilor, deoarece nu există multe surse vegetariene de vitamina B12. “Vitamina B12 se găsește în principal în dieta non-vegetariană, precum și în lapte și produse lactate, ceea ce expune vegetarienii, în special vegani, la riscul de a fi deficienți. Cei care practică vegetarianismul sau sunt vegani ar trebui să se asigure că consultă un expert medical și să ia suplimente de multivitamine și B12 în mod regulat”, spune dr. Ritika Sammadar de la Max Healthcare Saket din New Delhi.
Vitamina B12 este crucială pentru formarea globulelor roșii, reglarea metabolismului celular, formarea ADN-ului și sinteza acestuia. Funcționarea creierului și a sistemului nervos depinde, de asemenea, în mare măsură de vitamina B12. Și, deoarece corpul uman nu produce vitamina B12 pe cont propriu, devine important să obținem vitamina din alimentație. Iată 5 surse de vitamina B12 pe care le poți obține și cum le poți include în dieta ta.
Pui
Branză
Emmental, Swiss și brânza de vaci (paneer) sunt printre cele mai bune surse de vitamina B12 atunci când vine vorba de brânzeturi.
Aceste alimente nu numai că sunt ușor de găsit, dar le poți consuma în numeroase feluri în orice moment al zilei. Iată două rețete de încercat cu brânză:
Brânza poate fi o bună sursă vegetariană de vitamina B12.
Lapte de baut
Produsele lactate sunt o mare sursă de vitamina B12. O altă sursă vegetariană ușoară, băutul de butir, este ușor pentru stomac și plin de beneficii pentru sănătate, inclusiv ajutor la digestie. Poți face buttermilk acasă sau să o cumperi de la magazin și să o consumi direct. Iată o rețetă simplă de sambăr cu băutură la care poți să încerci acasă.
Băutul de butir este ușor pentru stomac.
Fructe de Mare
Toate tipurile de pește și fructe de mare sunt cunoscute ca surse excelente de vitamina B12.
Alte opțiuni de fructe de mare includ scoici, midii, macrou, ton, sardine, hering și alte tipuri de pește. Iată două rețete de pește pe care le poți încerca în acest sezon de iarnă pentru a beneficia la maximum:
Poți pregăti pește în multe feluri.
Ouă
Nu ezita să ne contactezi.
Order from
Order from